HemVem är Runebert?NyhetsbrevsarkivAnalys av CenterpartietEgna litterära alsterLitteraturanalysFavoritlänkarLäsarundersökninge-mail me

Säg ja till livet!
 

2005-12-02

1. Konst är inte bara konstigt
2. Säg ja till livet
3. Anne Franks dagbok
4. Altruism - inte ett problem enbart för kvinnor
5. Objektifiering av Thorbjörn Fälldin
6. Nytt på feministfronten
7. På upptäcktsfärd i marknadsriket
8. Varför federalism är bra - uttryckt med en mening
9. Smått och gott från Skattebetalarnas förening
10. Uppvärmningen föregår koldioxidökningen
11. Hur jag skulle rösta i Irak
12. Maciej Zarembas avslöjanden av svenska fackföreningar

1. Konst är inte bara konstigt

En mycket spridd uppfattning är att konst är allt möjligt. En infantil teckning med några dragna streck, en färgplump här och var eller ett surrealistiskt och slumpmässigt motiv utan några som helst kopplingar till verkligheten. Skönheten ligger hos betraktaren. Det är upp till var och en att se det fina i konsten. Konstnären har ingen kontroll över sitt konstverk. Osv. Massor med nihilistiska påståenden som fråntar konsten all betydelse.

Detta samtidigt som studier visar att kultur är viktigt för människans välbevarande. Landstingspolitiker och kulturarbetare av olika slag brukar ofta påpeka detta samband för att legitimera att landstingen fortsätter betala för kultur samtidigt som landstingen försämrar tillgängligheten till vård. En centerpolitiker visade upp på ett partimöte ett diagram där hon visade att kulturen utgör en väldigt liten del av landstingens totala budget som om detta skulle bevisa något. Landstingspolitikern och centerpolitikern menade att detta visar att det inte spelar någon roll om landstingen lägger ned pengar på kultur eftersom detta utgör en så liten del av budgeten. Men ändå måste landstingen skära ned och den summa som landstingen skär ned utgör en väldigt liten andel av landstingens totala budget vilket hon givetvis glömde att nämna. Slutsats: Det är onödigt att skära ned på vården eftersom det utgör en så liten andel av den totala budgeten. Suck!

Nåväl. Jag vill för att frångå denna nihilistiska definition av konsten hänvisa till Ayn Rands bok "The romantic manifesto" där definitionen av konst är mer konstruktiv. Enligt Ayn Rand är konsten en selektiv återskapelse av verkligheten i enlighet med konstnärens metafysiska värdeomdömen. En konstnär som betraktar livet som meningslöst kommer att visa detta i sina verk. En konstnär som saknar några som helst värden, dvs. är nihilist, kommer att avslöja sig i sina verk. Den konstnär som tror på livet och bygger sitt liv på viktiga värden kommer också att visa detta i sin konst. Estetik utgör mer än enbart något för ögat att titta på. Den avslöjar människans mest fundamentala premisser och värderingar.

2. Säg ja till livet

Den 16 november var jag på en sammankomst arrangerad av ABF och LO i Avesta kommun som handlade om livets mening. Den rullstolsbundne Peter Morelius föreläste om hur han ser på livet och försökte på det viset ge oss i publiken en ledtråd till att hitta meningen i våra liv. Han hade faktiskt mycket att ge genom sin starka tro på livet. Han har under sitt liv haft många problem och bakslag och mått dåligt under många perioder. Men han har lyckats hitta tillbaka och bejakar nu livet.

Ett viktigt råd är att inte fly undan problemen eftersom det aldrig håller i längden. Verkligheten kommer alltid i fatt en. Ett annat viktigt råd är att verkligen bearbeta sina sorger och inte försöka förtränga obehagligheter. Men det allra viktigaste, och det mest grundläggande, är att säga ja till livet. Det är inte många som har den infallsvinkeln och det är enbart en person som jag känner till som resonerar på det viset och menar det. Ayn Rand talade om att varje människa måste bestämma sig för om han eller hon existerar eller inte. Säger man ja till livet eller föredrar man hellre att leva som en zombie eller en furie?

Givetvis kunde inte Morelius undvika politiska budskap vilket jag givetvis var beredd på. Han menade att vi i Sverige har det väldigt bra och att vi därför inte borde gnälla över skattetrycket. Detta är intressant eftersom han tidigare talat om tillgängligheten i samhället för funktionshindrade. Jämfört med i U-länder är väl tillgängligheten jättebra i Sverige? Eller hur? Varför gnälla när vi har det så bra? Att Sverige både kan få en bättre tillgänglighet och lägre skattetryck verkar vara en förbjuden tanke eftersom det finns de som har det värre. Då kan man ju fråga sig varför Morelius som bor i Sverige har mått så dåligt i ett land som är så bra.

Men bortsett från detta logiska snedsteg var Morelius väldigt givande. Jag vill också påpeka att Morelius ändå kan vara något på spåren när han varnar för att fokusera alltför mycket på problem och inte möjligheter. Vi människor är ibland så självupptagna att vi riskerar att leva våra liv i tunnlar. Det är lätt att tappa perspektiven och distansen till våra egna problem. Jag avskyr resonemang som att vi i Sverige inte ska kräva förändringar eftersom vi har det bättre än U-länder, men det finns ett visst värde i att läsa om dem som har det sämre för att därmed kunna sätta värde på det vi redan har uppnått. Jag kommer senare i detta nyhetsbrev ta upp detta återigen när jag skriver om Anne Franks dagbok.

I övrigt spelade han mycket musik på en stereo som inte hade någon koppling till det han pratade om. Det var i alla fall inget uttalat samband och det gjorde att föreläsningen blev ganska splittrad och förstörde därmed mitt positiva helhetsintryck.

3. Anne Franks dagbok

Anne Frank skrev väldigt vackert, så vackert att man har svårt att förstå att det är en 13-15 åring som skrivit "Anne Franks dagbok". Jag är oerhört imponerad och begeistrad över den kunskap hon förfogade över vid denna tidiga ålder. För att ge ett exempel, vid femtonårsålder hade hon läst Goethe, Shakespeare, Oscar Wilde och Thomas More. Så mycket kan jag i alla fall säga att jag vid femtonårsålder knappast läst dessa författare. (Men nu har jag det).

Onsdagen den nionde juli tvingades familjen Frank gömma sig undan nazisterna i ett gårdshus någonstans i Amsterdam. Gömstället låg invid firman Nederlandse Opekta AB som pappan Otto Frank hade varit direktör för. Den firman kom dock senare att flyttas medan de fortfarande var gömda i Gårdshuset.

I övrigt är det väldigt intressant att läsa hur livet kan te sig för en tonåring som är isolerad och instängd i ett gårdshus, fylld med tankar om vad som händer om de blir hittade, om alla de fel och brister som hon har osv. Att dela en liten yta med åtta personer som dag ut och dag in tär på varandra måste vara outhärdligt. Att i över två år inte få någon annan stimulans än de åtta personer man delar husrum med samt böcker måste verkligen vara psykiskt påfrestande. Anne Frank beskriver också väldigt mycket bråk och osämja i huset. Det framgår tydligt att Anne och hennes mor inte går särskilt bra ihop. Anne tyr sig främst till pappa Otto men känner länge att alla klagar på hennes brister och fel.

Men trots allt detta kom Anne Frank att utveckla en kärlek till Peter som var en sjuttonårig pojke, son till den andra familjen som gömde sig i gårdshuset. Till en början hade Anne Frank svårt för honom eftersom han var så tyst och tillbakadragen medan hon alltid var så aktiv och pratsam. Denna kärlek som emanerade ur en stor och nära vänskap är bland det vackraste jag någonsin har läst. Så direkt, så naivt och så romantiskt.

Några fina citat ur Anne Franks dagbok:

"Kan kanske du tala om för mig hur det kommer sig att alla människor så ängsligt tjuvhåller på sitt inre? Hur kommer det sig att jag i sällskap alltid beter mig helt annorlunda än jag borde?" (s. 171)

"Då tänker jag inte på allt elände, utan på det vackra som ännu finns kvar. Mycket av skillnaden mellan mor och mig ligger just här. Hennes råd när man är nedstämd lyder: "Tänk på allt elände i världen och gläd dig åt att du själv slipper vara med om det." Mitt eget råd lyder: "Ge dig ut, ut på ängarna, ut i naturen och solen. Ge dig ut och försök återfinna lyckan inom dig själv, tänk på allt det vackra som spirar både i och omkring dig själv och prisa dig lycklig." (s. 210-211)

"... Jag vet att jag är en människa i mig själv..." (s. 278)

"Engelsmännen tänker minsann inte komma och be oss om ursäkt, de sov under alla år som Tyskland rustade upp, men lika mycket sov alla andra länder, länderna som gränsar till Tyskland. Med strutspolitik kommer man ingenstans, det har England och världen fått se och nu får de alla bit för bit, och inte minst England, betala dyrt." (s. 296)

"O, det är sorgligt, så rysligt sorgligt, att den gamla visdomen har bekräftats åter igen: vad en enskild kristen gör bär han ansvar för själv, men vad en enskild jude gör drabbar samtliga judar." (s. 197)

"Att förtjäna lyckan innebär att arbeta för den, göra gott och inte spekulera eller slöa. Slöhet må verka lockande, men arbete ger tillfredsställelse." (s. 318)

"Hur fina och goda skulle inte alla människor vara om de varje kväll innan de somnade tänkte på allt som hänt under dagen och sedan noga gick igenom vad som hade varit gott och dåligt i det egna uppträdandet. I så fall kommer man ovillkorligen att om och om igen och dag efter dag försöka bättra sig, och efter en tid har man då självfallet uppnått en hel del." (s. 319)

(Anne Franks dagbok - Den oavkortade originalutgåvan, 2005, Norstedts förlag)

Jag rekommenderar er alla att läsa Anne Franks dagbok om ni nu inte redan har gjort det. Det finns många guldkorn och visdomsord i den. Den som har läst den har svårt att försvara totalitära regimer såsom nazismen och kommunismen. I det här specifika fallet är det främst nazismens illgärningar som illustreras, men de kan lika gärna tillämpas på kommunismen.

I slutet av boken framgår det förvisso att det finns vissa aktörer såsom den svenska nazisttidningen "Fria ord" som ifrågasätter korrektheten i Anne Franks dagbok. Men den som följt med någorlunda i forskningen vet dock att Anne Franks dagbok med största sannolikhet är autentisk.

Slutord: Trots allt elände valde hon livet! Hon valde att tro på livet och på hoppet om en bättre framtid.

Anne Frank har nu lyfts upp som en av mina förebilder på min presentationssida.

Min recension finns också här. (scrolla)

4. Altruism - inte ett problem enbart för kvinnor

Jag har läst Nathaniel Brandens bok "Öka ditt självförtroende" och håller just nu på med att förbättra min självkänsla och mitt självförtroende genom att tillämpa författarens metoder. Jag återkommer mer om Brandens idéer och psykoterapeutiska metoder. Men som en liten försmak erbjuder jag här ett citat om feminismen:

"Idag när feminismen växer sig allt starkare har kvinnor börjat inse att detta är en manipulativ och exploaterande lära (altruismen - min anm.). Föreställ er reaktionen hos en grupp moderna kvinnor om en lärare sade till dem: "Tänk inte på era behov och önskningar - tänk bara på behoven och önskningarna hos dem ni tjänar. Självuppoffring är den högsta dygden". Även män behöver ta en ordentlig titt på denna doktrin eftersom den påverkar deras liv också. Det handlar inte om kön, och frågan gäller hela världen." (s. 198-199)

Om man bortser från att författaren blandar ihop kvinnokämpar med feminismen inser man att kvinnokämpar har gjort en stor nytta för att bota kvinnor från altruismen, dvs. den farliga läran som går ut på att människor ska offra sina liv för någon annans skull. Men eftersom män har exakt lika stora problem som kvinnor vad gäller den altruistiska sjukan behöver vi ett botemedel även för män. Alla människor är egoister, med det syftar jag på rationellt egenintresse, men många människor trycks ned av den omänskliga altruistiska moralen som i sin förlängning är en dystopi (dvs. en mardröm som tur är är omöjlig att uppnå).

5. Objektifiering av Thorbjörn Fälldin

Som de flesta redan känner till brukar feminister tjata om att kvinnor och tjejer objektifieras. Då tas det aldrig någon hänsyn till att även män objektifieras. Vem har sett bilden av Alf Svensson i badbyxor? Ingen objektifiering? Tog man honom för sina åsikters och värderingars skull? För hans kompetens? Nej, han reducerades till en mediebild.

Samma sak skedde med Thorbjörn Fälldin under hans första år som partiledare för Centerpartiet. I Björn Elmbrants bok "Fälldin" blir det väldigt tydligt hur Fälldin objektifierades i media. Det var inte hans åsikter, värderingar och kompetens som värderades utan mediebilden. Det var mer intressant att tala om hans valkar i händerna än om hans åsikter.

I boken står det: "Det var ren hysteri, man fick vara glad att man slapp svara på vad han hade för nummer på underkläderna".

Kid Severin skrev om en färgbild av Fälldin, "i motljus med naken överkropp" i Veckojournalen: "Han är en grann karl, han, Thorbjörn. 190 i sandallästen. Klädd i vita shorts och brunbränd bringa. Ögonen är blå och vänliga. Håret blont. Kennedylook i pannan". (s. 111)

När Fälldin valdes till distriktsordförande för SLU (nu CUF) i Ångermanland fnyste förlorarna: "En skönhetstävling". När deltagarna på samma distriktsstämma lade sina röster i valurnan "var det" enligt Fälldin "flickorna som tittade mig i ögonen, en efter en". (s. 33)

Vad kallas sådant idag? Härskartekniker och reducering av kvinnor till enbart klädsel och utseende. Att samma sak drabbar män i lika stor utsträckning hör inte hemma i den feministiska teorin och därmed blir det ointressant att ens undersöka saken.

6. Nytt på feministfronten

Lena Sundström har skrivit om en utfrågning av folk på staden publicerad i tidningen Nöjesguiden. Frågan var, lite på skämt, hur mycket de kostar för den som vill betala för sex. Den billigaste hette Andreas och han kostade fem kronor. Den dyraste kostade fem miljoner och hette Josefine. Genomsnittet av de sju utfrågade killarna och de tio utfrågade tjejerna visade att prisskillnaderna var tre miljoner. Och det var inte killarna som begärde mer utan tjejerna. En slump? Knappast.

En teori som är trolig är att män är mer sugna på sex och att mäns fortplantningsstrategi är att sprida sin säd så mycket som möjligt medan kvinnor strävar efter att välja ut den man som har bäst gener eftersom kvinnan får investera mer än mannen vid graviditet. Detta kan ha programmerats in i våra primitiva reptilhjärnor. En annan teori är att män värderar sig själva mycket lägre än kvinnor gör.

Men Lena Sundström fokuserade givetvis på att tjejer och kvinnor inte får tycka om sex och erbjuda sex för fem kronor eller gratis. Självklart är det patriarkatet som spökar, vad skulle det annars vara?

Men Lena Sundström vet i allafall att det är kvinnor som sitter på makten att välja ut medan män ska ta initiativ och utsätta sig för risker. Men Sundström tolkar det givetvis som att kvinnor väntar på att bli utvalda. Bullshit. Män väljer inte, de tar enbart riskerna. Om kvinnan inte vill blir det inget. Om kvinnan vill blir det i regel något eftersom män är mer desperata eller kåta.

Slutligen träffar hennes cynism mitt i prick: "Vad tror ni att män har raggat med i alla tider? Och vad tror ni att kvinnor i allmänhet har attraherats av? Kärlek vid första ögonkastet? 40-åriga arbetslösa män med andrahandskontrakt och ett busskort som man kan få låna på helgerna? Knappast!".

Nå, jag väntar. Men å andra sidan jag är ju arbetslös så jag ska väl inte förvänta mig något.

Läs artikeln här!

Maria Abrahamsson varnar för att kvinnliga och borgerliga politiker har svårt att förstå att könsmaktspratet är vänsterdemagogi. Det mesta tyder tyvärr på att det eviga genustugget inte får något stopp vid en eventuell borgerlig valseger. Det bådar inte gott för framtiden.

Genusforskning ska för 22 miljoner till och med 2008 utvidgas till medicin, humaniora, teknik mm. Forskningsrådet för arbetsliv och social verksamhet slukar redan idag via 57 projekt 20-30 miljoner. Här behövs en rejäl granskning för att utröna hur mycket pengar som totalt sett går till genustramset.

Läs artikeln "Könsmaktspratet är vänster" här!

Sedan har Petra Ulmanen och Gertrud Åström klagat över att media inte har tagit till sig av Feministiskt Initiativs konspirationsteorier och korkade förslag. De anser att det bara är för att de är kvinnor. När Junilistan förlorar anhängare blir de mer neutralt och sakligt bemötta än när anhängare från Feministiskt Initiativ hoppar av. Det kanske beror på vad som kommer ut från anhängarnas munnar? Men nej då, det är alltid mäns fel när några kvinnor gör fel. Det vore förövrigt mer relevant och sakligt att jämföra Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna och i det mötet har ju Feministiskt Initiativ verkligen välkomnats av media. Det som står om FI är helt och hållet sakligt och sant. Vad ska man skriva om partiet är extremt och uttrycker sig som dagens svar på marxismen?

Vidare blandar författarna ihop korten när de påstår att Junilistan är odemokratiska eftersom de inte har haft några kongresser (som i regel fungerar som oligarkiska koncentrationer) och att Junilistan inte har några medlemmar. Junilistan utökar snarare demokratin än hämmar den då Junilistan erbjuder ett nytt alternativ, ett alternativ som lägger hela sitt öde hos väljarna och inte hos partister. Det odemokratiska med FI är inte att de saknar medlemmar, för det gör de inte, utan att de beter sig odemokratiskt och förespråkar en odemokratisk politik. Junilistan är förvisso alltför toppstyrt men några odemokratiska punkter finns ej på deras agenda.

Läs artikeln "Kränkande granskning av FI" här!

Mattias Svensson på Smedjan svarar bra!

Enligt Nathan Shachar har Eva Lundgrens redovisning av intervjuer förändrats med tiden. Shachar vill därför att originalinspelningarna lämnas ut så att de kan kontrolleras. (Jag utgår från att Shachar inte är beredd att kompromissa med sekretessen utan syftar på att fler forskare får lyssna på banden och göra egna tolkningar av dem.).

Läs Nathan Shachars artikel "Svaren ett formligt vax i Eva Lundgrens händer"!

På Smedjan frågar Eva-May Mylander om det går att lita på högskolor och universitet!

Inkompetensen är mer utbredd bland forskare och professorer inom humanioran och samhällsvetenskapen än vad jag tidigare har föreställt mig.

7. På upptäcktsfärd i marknadsriket

Sven Rydenfeldts bok "På upptäcktsfärd i marknadsriket" utgiven av Contra förlag är en mycket pedagogisk och intressant läsning om marknadens fördelar framför centralplaneringens system. Utbud och efterfrågan sätter priserna som i sin tur fungerar som ett signalsystem åt producenter och konsumenter. När priset är högt söker producenterna öka sin produktion. Konsumenterna försöker däremot minska sin konsumtion och söker därför efter substitut. När priserna är låga försöker producenterna hålla nere produktionen och söker sig till mer lönsamma branscher medan konsumenterna ökar sin konsumtion. Priserna påverkas mycket av tillgången på råvaror mm. och ger därmed information till konsumenter och producenter utan att någon på central nivå drar i några spakar eller trycker på några knappar. De beteendeförändringar som uppstår av förändrade priser påverkar i sin tur priserna tills en jämvikt uppnås.

Rydenfeldt ger exempel på marknaders mirakler såsom den industriella revolutionen som gav oss den standard vi har idag. Det var ingen slump att den först uppstod i England och inte i Frankrike. Jordbruksrevolutionen som påbörjades efter att kollektivjordbruket delades upp med skiftesreformerna frigjorde krafter hos de individer som vågade tänka nytt. Vissa av dessa individer misslyckades kapitalt med sina projekt medan andra lyckades väldigt bra. De mer konservativa bönderna fick också en bättre välfärd genom att de kunde ta efter de bönder som lyckats bra. Det tredje exemplet är den amerikanska revolutionen där den ekonomiska friheten fick företagsamheten att blomstra.

Rydenfeldts skräckexempel är romarriket som växte fram i en lågskattemiljö men som föll samman i en högskattemiljö och regleringsmiljö. Sovjetunionens ineffektiva jordbruk blir väldigt tydlig jämfört med det amerikanska och svenska jordbruket.

Därefter går Rydenfeldt in på marknadens fyra hörnstenar; fri konkurrens, fria priser, fria vinster och fritt ägande. Allt detta är nödvändigt för att marknaden ska fungera friktionsfritt.

Rydenfeldt förklarar vad som händer när staten reglerar priser på marknaden. Sätter staten ett pris under marknadspriset såsom inom sjukvård och utbildning uppstår köer eftersom många människor hellre väljer att söka hjälp hos sjukvården än att själv försöka finna lösningar på sina egna hälsoproblem, för att resurserna inte används rätt och för att prioriteringarna blir svåra att göra. Inom utbildning har vi i Sverige ett överskott på högutbildade och det är inte alltid det handlar om nyttiga utbildningar såsom ekonomi- och ingenjörsutbildningar utan det kan handla om genusvetenskap, estetik (där ett litet fåtal har möjlighet att utöva sitt yrke och bidra till välfärden) och annat flummigt trams som inte har något värde för vår välfärd. Det finns heller inga bra signaler för hur läget är för exempelvis ekonomer på arbetsmarknaden innan det är för sent.

Om staten istället sätter ett högre pris än marknadspriset såsom inom jordbruket i EU, via regleringar, tullar och/eller subventioner, kommer stora överskott att produceras eftersom det blir mer lönsamt för producenterna att producera samtidigt som färre konsumenter vill köpa en specifik produkt till ett högre pris.

Läs gärna om det jag tidigare har skrivit om Sven Rydenfeldt:

Den stora förebilden Sven Rydenfelt!

Bönder - mat - socialism!

Köp Sven Rydenfelts bok "På upptäcktsfärd i marknadsriket"!

8. Varför federalism är bra - uttryckt med en mening

I Dalabygden 18 nov. 2005 skriver landsbygdsforskaren Ronny Svensson följande:

"Effekterna ser vi på den lokala nivån där kommunerna tvingas underordna sig mängder av regler som anpassats till en genomsnittskommun som i praktiken aldrig funnits".

9. Smått och gott från Skattebetalarnas förening

Jag har nyligen betalat in medlemskap i den enda organisation som konsekvent ställer sig på skattebetalarnas sida. I medlemstidningen "Sunt förnuft" finns mycket matnyttigt att ta del av.

Bensinpriset: Med ett bensinpris på 12.16 utgör själva producentpriset 4.77. Å dessa giriga oljebolag!!! (ironi). Energiskatt utgör 2.84, koldioxidskatt 2.12, moms på priset 1.19 och moms på skatten (!!) 1.24. Med andra ord är 70 % av bensinpriset skatt.

På vilket sätt kan en bilist byta bränsle. Ska man byta till en ineffektiv elbil som måste laddas med el och därmed bidra till att det blir ännu svårare att avveckla kärnkraften? Ska man byta till etanol som släpper ut lika mycket gifter som bensinen fast mindre koldioxid? Kristdemokraterna vill sänka bensinpriset genom att sänka momsen vilket inte påverkar miljöinvesteringarna. Detta är rätt väg att gå.

Läs gärna Danne Nordlings redovisning av bensinbeskattningen som inte riktigt uppfyller sina syften.

600 000 personer har skrivit på en protest mot bensinskatten på.

Skattepolitiskt index: Enligt skattebetalarnas förening är Moderaterna det parti som är bäst på att sänka skatterna medan Centerpartiet är bäst i det allmänna intrycket eftersom partiet är mest tydlig i sin inställning att liberalisera skattesystemet. Den som tycker att avskaffandet av värnskatten, som ett led i införandet av en platt skatt, är viktig bör rösta på Folkpartiet. Den som vill sänka eller avskaffa fastighetsskatten ska främst rösta på Kristdemokraterna och i andra hand rösta på Centerpartiet. Den som vill sänka eller avskaffa förmögenhetsskatten bör främst rösta på Moderaterna och i andra hand Centerpartiet. Om man vill införa generösa förvärvsavdrag är det i första hand Moderaterna man bör rösta på och i andra hand Centerpartiet.

Miljöpartiet och fastighetsskatten: Den som är vänstervriden och vill sänka eller avskaffa fastighetsskatten bör lägga sin röst på Miljöpartiet som pressat Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i varje budgetförhandling att sänka fastighetsskatten.

Myndigheter: Det går enligt Skattebetalarnas nya rapport att spara mer än 20 miljarder på att effektivisera myndigheter. Vi behöver färre men effektivare myndigheter till skillnad från idag där myndigheter används för att dölja politikernas handlingsförlamning och inkompetens.

Hur ska då myndigheterna effektiviseras? 8,3 miljarder kr. kan sparas in genom att sänka lokalkostnaderna och sänka administrationskostnaderna. 3,3 miljarder kr. kan sparas genom att vissa myndigheter avvecklas eller privatiseras. 10 miljarder kan sparas in genom att slå samman myndigheter som sysslar med ungefär samma saker. Mycket dubbelarbete utförs idag eftersom gränserna mellan myndigheterna är så diffusa.

Läs också om skattebetalarnas undersökning om besparingar i kommuner.

Hur ska rättssäkerheten vid beskattning förbättras? På ett seminarium anordnat av Institutet skatter och rättssäkerhet kom förslag om att handläggningen av skattemål bör effektiviseras och särskilda skattedomstolar införas.

Läs gärna min artikel om Douglas Borg som fått erfara vad rättsosäkerhet kan betyda.

10. Uppvärmningen föregår koldioxidökningen

Ny forskning från ett EU-projekt visar att utvecklingen av koldioxidnivåer och temperaturskillnader samvarierar men att temperaturskillnaderna föregår koldioxidnivåer. Temperaturskillnader beror till viss del på variationer i jordens bana runt solen. Vid temperaturhöjningar förångas oceaner och ismassor vilket frigör koldioxid. Högre värme leder också till att världens kärr ruttnar i snabbare takt vilket frigör metangas som är en växthusgas. Trots det uttalar en av forskarna sig med politiskt korrekta termer om människans eventuella påverkan på växthuseffekten.

George W. Bush har fått mycket skit för att han inte har skrivit på Kyotoprotokollet men det verkar nästan som att han kommer att få rätt. Förvisso kan man ännu inte utesluta mänsklig påverkan av växthuseffekten och att utvecklingen är oroande, men allt har en alternativkostnad. Jag delar miljövännernas och de konservativas uppfattning att man bör tillämpa försiktighetsprincipen och inte vänta tills bevisen är glasklara innan man agerar. Men det ligger något i Bush-administrationens resonemang om att resurser som binds upp av att skriva på Kyotoprotokollet istället skulle kunna satsas på att motverka AIDS vilket har varit en prioritet hos Bush. Något som inte syns särskilt mycket i svensk media. Bush har vidare inte skitit i växthusproblematiken utan har tillsammans med Australien och några andra länder ingått avtal om att satsa på ny teknologi som minskar koldioxidutsläppen. Bush tror nämligen inte att vi ska behöva återgå till medeltiden bara för att undvika dagens miljöproblem.

Läs artikeln som visar att temperaturökningen föregår koldioxidökningen.

Läs Danne Nordlings kommentarer.

11. Hur jag skulle rösta i Irak

Så här ser min rangordning av irakiska partier ut:

Patriotic Union of Kurdistan (PUK) 64 %
Islamic Dawa Party (IDP) 48 %
Supreme Council for Islamic Revolution in Iraq (SCIRI) 48 %
Islamic Virtue Party (Fadhila) 44 %
Iraqi National Accord (INA)
Iraqi National Accord (INA) 40 %
Kurdistan Democratic Party (KDP) 40 %
Iraqi National Congress (INC) 32 %
Iraqi Communist Party (ICP) 32 %
Iraqi Islamic Party (IIP) 20 %
Iraqi Turkman Front (ITF) 12 %

För att läsa mer om de irakiska partierna.(Rubrik: VILKET IRAKISKT PARTI STÅR DU NÄRMAST)

För att själv göra testet.

12. Maciej Zarembas avslöjanden av svenska fackföreningar

Läs Maciej Zarembas fem artiklar om svenska fackföreningars attityder och främlingsfientlighet i bland annat vaxholmskonflikten.

Spöket kör en liten bil med utländska skyltar.

Skolbygget blev ett europeiskt ödesdrama.

I landet Nenozimigs är det inte så noga.

Hur spöket ser ut beror på vem som tittar.

Den svenska modellen tål inga frestelser.

Media och politiker gick på fackförbundet Byggnads linje när det i själva verket var det lettiska företaget som hade rätt.

Sedan att uppmärksamma att svenskar arbetar i Norge och Tyskland för att få högre löner är inte lika intressant för svenska fackföreningar. Inte heller att det finns svenska byggjobbare som jobbar svart. De vill väl inte fråga sig varför de gör det.

Intressant är också att staten i Sverige har delat med sig av sitt våldsmonopol till fackföreningarna som tillåter blockader, granska lönebesked och annat otyg.

/Fredrik Runebert

|Hem| |Vem är Runebert?| |Nyhetsbrevsarkiv| |Analys av Centerpartiet| |Egna litterära alster| |Litteraturanalys| |Favoritlänkar| |Läsarundersökning|