HemVem är Runebert?NyhetsbrevsarkivAnalys av CenterpartietEgna litterära alsterLitteraturanalysFavoritlänkarLäsarundersökninge-mail me

Kärlekens befrielse från skulden
 

Hennes ögon glittrar i skenet av de levande ljusen. Hon ler så där inbjudande och så där förtroligt som bara den djupaste av alla känslor kan skapa – känslan av en total sammanfogning av två självständiga subjekt. Jag ler tillbaka och drunknar i hennes vackra blå ögon som får mig att glömma både tid och rum. Vi är ett men ändå inte. Lågan från stearinljuset som spelar över hennes släta ansikte ökar känslan av mystik. Jag känner inget behov av att säga något och hon bryter inte tystnaden utan fortsätter sin vördnadsfulla granskning av sin stora kärlek på andra sidan bordet. Vi sitter som i en bubbla där eldslågans sken sätter gränsen för vårt synliga rum. Bakom henne finns ingenting, bara mörka skuggor som ändrar form och läge i takt med lågans godtycke. Det enda som är säkert är vår kärlek som fyller atmosfären i rummet. Vi suger upp varandras medvetande och upphöjs till den nivå som är livets obeskrivbara klimax.

Inte ett enda ord yppas när vi, utan att förlora ögonkontakten en enda sekund, reser oss upp samtidigt. Utan att någon planerar det tar vi ett steg närmare varandra. Jag vidrör hennes fylliga läppar med min vänstra hands tumme medan övriga fingrar vilar mot hennes haka. Hon svarar med att smeka min rygg med båda händer. Hon drar min kropp närmare sin egen och vi kysser varandra medan jag med båda händer omfamnar hennes huvud. Efter det försvinner hela mitt jag och mitt medvetande. Jag dras in i en omvälvande tunnel av ljus som blir starkare och starkare ända tills jag är nära att bländas av ljusstyrkan – då formas våglängderna till ett primalskrik från oss båda. Jag blundar och rullar över på rygg varefter hon lägger sitt huvud på mitt bröst och slappnar av. Inte en enda muskel i våra kroppar är spända längre. Vi somnar båda två med ett var sitt stort leende på läpparna.

När jag vaknar efter en timme av alla raketer utanför sovrumsfönstret inser jag att tolvslaget är nära. Försiktigt flyttar jag min älskades huvud till en dunkudde. När jag reser mig upp för att hämta champagne i kylskåpet stannar jag plötsligt upp i en rörelse. Mitt synfält hade just fångat upp det mest underbaraste som min själ någonsin har registrerat. Jag är som förstelnad inför denna vackra uppenbarelse. Jag börjar le och mina ögon börjar vattnas. Hon är så gullig när hon sover. Hennes stängda ögonlock, hennes leende på läpparna och hennes harmoniska lugn får mig att glömma hela omvärlden.

Utan någon förvarning vaknar hon. Hennes ögon söker sig direkt mot mitt håll och hennes leende blir ännu bredare. Hon utforskar hela mitt väsen och sätter sig upp i sängen. Hon börjar tveka, hennes leende bleknar och hennes blickfång börjar irra. Jag frågar vad som är fel och hon berättar att hon just har gjort slut med sin pojkvän. Hennes överväldigande känsla av oförskämd lycka blandas samman med en skuld. Men denna skuld var inte ny. Jag hade tidigare noterat den skulden, fast då var känslan riktad mot mig. Nu är den riktad mot den som har blivit åsidosatt. Jag kan inte undgå att känna ett sting av sympati, men jag vet att det vi har gjort i två månader har varit riktigt. Jag har känt det. Mina ord får min älskade att skälva av överfull kärlek. Hon säger att hon älskar mig av allt sitt hjärta och jag besvarar hennes ljuva ord. Jag går fram till sängen och sätter mig bredvid henne. Jag förlorar mig själv i hennes blåa ögon och förkunnar att det här är början på ett nytt kapitel. Vi har en framtid tillsammans. Hon nickar och jag följer upp mina ord med en lätt kyss. Hennes bekymmersfria leende är tillbaka och jag hämtar champagnen. Vi gör sällskap till vardagsrummet, hand i hand. Vi skålar för vår framtid. Tv:n är avslagen och enbart några lamplyktor är tända. I bakgrunden hörs kyrkklockor som ringer in det nya året. Efter skålen fullbordas vår kärlek på plyschsoffan i det stämningsfyllda rummet.

|Hem| |Vem är Runebert?| |Nyhetsbrevsarkiv| |Analys av Centerpartiet| |Egna litterära alster| |Litteraturanalys| |Favoritlänkar| |Läsarundersökning|