HemVem är Runebert?NyhetsbrevsarkivAnalys av CenterpartietEgna litterära alsterLitteraturanalysFavoritlänkarLäsarundersökninge-mail me

Expos hyckleri!
 

Jag har länge föraktat vänstersekten Expo som gömmer sig bakom en neutralitetsmask för att de samtidigt som de granskar nazist- och nationalistgrupper ägnar sig åt guilt by association genom att bunta ihop allt som kan tänkas vara mer höger än Folkpartiet till högerextremism vilket på Expo-språk betyder nazism och fascism. Expo skriver på sin hemsida: "Stiftelsen Expo är en privat forskningsstiftelse som grundades 1995 i syfte att studera och kartlägga antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället. Verksamheten bedrivs på ideell grund." Inom denna definition ryms, av någon anledning, inte kommunism och andra ”progressiva” rörelser. Annars kan man ju tycka att Expo behövs som en granskare av totalitära läror såsom nazism, fascism, kommunism, islamism, antisemitism osv. Men tyvärr är Expo mer intresserade av att studera högergrupper som vågar avvika från mainstream.

Det mesta Expo sysslar med är att kartlägga människor som varit med i olika organisationer och på så sätt genom vänskapsband och andra relationer bevisa att alla möjliga organisationer och personer är högerextrema. Boken ”Sverigedemokraterna – Den nationella rörelsen” av Stieg Larsson och Mikael Ekman är fylld av sådant. Om man ser sakligt på saken finns det inga skillnader mellan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Båda partier har haft ett skamfläckat förflutet men har idag ”jättefina” partiprogram med ”jättefina” utopier.

När någon kritiserar Expo för att de tillåter kommunister såsom Jenny Lindahl skriva på Expo låter det så här: ”Vänsterpartiet är ett demokratiskt parti som accepterar fria val och respekterar svensk parlamentarism. Det finns ingen som helst orsak att sätta munkavle på Jenny Lindahl bara för att du inte tycker som henne. Att hon förekommit som krönikör i Expo innebär inte att Expo uttrycker sympati för Vänsterpartiet, eller, för den delen, att vi uttrycker stöd för moderaterna eller centerpartiet därför att Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson varit krönikörer det senaste året.”

Sverigedemokraterna accepterar också fria val och svensk parlamentarism. Alltså ska även Sverigedemokraterna få skriva krönikor i Expo. Läs partiprogrammet innan ni skriver om ett parti. Om Expo menar att man inte kan lita på Sverigedemokraterna på grund av dess mörka förflutna då måste samma sak gälla för Vänsterpartiet särskilt när Jenny Lindahl och andra framstående Vänsterpartister såsom Lars Ohly kallar sig för kommunister.

När det gäller allmän bevisföring ser det på Expo ut så här: ”Högerextrema grupper i Europa anpassade sig snabbt till den nya trenden. I Sverige skapades små aktivistgrupper som tog det till sin uppgift att »granska Sveriges Radios program och programregler«; i huvudsak handlade det om att formulera larm om att socialdemokratin höll på att införa åsiktsdiktatur i riket. De var föregångare till en rad högerextrema grupper som växte fram på 1970-talet, däribland Demokratisk Allians och tidskriften Contra.”

Med denna bevisföring är Timbros Johan Norberg och Dick Erixon, moderaten Gunnar Hökmark och Svenska dagbladets ledarskribenter högerextremister, och ingår därmed indirekt i nazistkategorin.

Expos syn på politisk korrekthet ser ut så här: ”För Milld & Sundholm framstår oviljan att publicera deras inlägg som åsiktscensur. Att de i själva verket refuseras därför att innehållet i deras texter är uppenbart befängt ingår så att säga inte i ekvationen. Följdaktligen måste de förklara refuseringarna på något annat sätt; att etablerad massmedia ingår i en konspiration som satt yttrandefriheten ur spel och är i färd med att införa åsiktsdiktatur i Sverige.”

Hur förklarar då Expo Michael Moores framgångar? Eller varför inte Maria-Pia Boëthius och Gudrun Schymans patetiska utfall? Varför ska inte Milld och Sundholm från Blågula frågor få häva ur sig konspirationsteorier och annat trams när Schyman, Boëthius och Moore får det?

När man pressar Expo om påståendet att Contra är högerextremt får man detta svar: ”Att Contra säger sig ta avstånd från nazism och kommunism innebär självfallet inte att tidningen inte kan vara högerextrem. Orden är inte synonymer till varandra. Nazism är en högerextrem företeelse. Av detta följer inte att alla högerextremister är nazister.” Återigen denna begreppsförvirring för att kunna märka ut sina fiender på högerkanten. Men ska Expo vara en seriös granskare ska man kanske inte påstå att man bekämpar antidemokratiska, högerextrema och rasistiska grupper. Då är det dags att plocka bort högerextremismen från organisationens granskning. Bara för att några vänsterradikaler på Expo inte tycker om vissa idéer ska de inte ha rätt att smutsa ned demokratiska rörelser som Contra.

Vill du läsa vidare om Expos osakliga påhopp på den demokratiska stiftelsen Contra kan du läsa det här!

Och här!

Och här!

Här kan du läsa Contras plattform!

Läs också om kommunisten Daniel Larssons artikel Contra, Antifeministiska Samfundet och mig!

|Hem| |Vem är Runebert?| |Nyhetsbrevsarkiv| |Analys av Centerpartiet| |Egna litterära alster| |Litteraturanalys| |Favoritlänkar| |Läsarundersökning|