HemVem är Runebert?NyhetsbrevsarkivAnalys av CenterpartietEgna litterära alsterLitteraturanalysFavoritlänkarLäsarundersökninge-mail me

Alliansen och sekterismen!
 

1. Min första avfälling
2. Södertankar - ännu en ny blog
3. Européer finner intelligent livsform
4. Analys av de borgerliga budgetförslagen
5. Buttiglione har yrkesförbud inom EU
6. Äntligen en skuggregering
7. Bröd och skådespel åt folket
8. Sekterism contra borgerlighet inom KD
9. KDU:s ideologiska debatt håller hög standard
10. Republikanska föreningen
11. Effektivt djurskydd
12. Keralaexemplet vederläggs av Johan Norberg
13. Vänstervridningen i svensk samhällsdebatt
14. Gunilla Carlsson (m) pläderar för Bush
15. Fox-news mer "objektiva" än CBS och andra kanaler
16. Ideella vårdgivare - Famna
17. Vänsterpartiet gräver sin egen grav

1. Min första avfälling

Jag har fått min första avfälling från mitt nyhetsbrev. Orsaken till avhoppet är inte antifeminism, extrem nyliberalism, extrem konservatism eller något annat otäckt. Utan orsaken är min positiva syn på USA, republikanerna, George W. Bush och min avsky för Michael Moores patetiska konspirationsteorier. Jag säger då det.

Nåväl. Det skulle intressera mig att höra vad ni andra prenumeranter tycker. Både positiv och negativ kritik tas emot med glädje, förutsatt att kritiken är saklig och konstruktiv. Vad skulle få er att hoppa av nyhetsbrevet? Vad skulle få dig att rekommendera mitt nyhetsbrev? Vad skulle du vilja att jag skriver mer om? Och mindre om? Hör gärna av er!

2. Södertankar - ännu en ny blog

Pär Henriksson är marknadsliberal och amerikavänlig debattör som startat denna blog!

3. Européer finner intelligent livsform

Européer finner intelligent livsform!

4. Analys av de borgerliga budgetförslagen

I förra nyhetsbrevet utlovade jag en analys av de borgerliga budgetförslagen. Nu blir det dock ingen omfattande analys på grund av tidsbrist. Jag har dock kommit fram till detta:

Något kortfattat är jag mest nöjd med Moderaterna som trots allt vågar ta ut svängarna när det gäller sänkta ersättningsnivåer i socialförsäkringssystemet. Dessutom leder partiet skatteligan.

(Av någon anledning går det inte att hitta någon budgetmotion från Moderaterna på partiets hemsida. Vilket tyder på en viss nonchalans!)

Kristdemokraterna kommer därefter med bra familjepolitik (dock alltför krånglig), hårdare tag mot fusket samt en rehabiliteringsförsäkring, avbetalning av statsskulden genom att sälja av statliga tillgångar (främst företag) och sänkta utgiftstak. Ett mycket positivt förslag är att tillåta avdrag för gåvor till ideella organisationer vilket är en viktig reform för att vitalisera den civila sfären i samhället. Kristdemokraterna går också in på en mer moderat linje och önskar öka självfinansieringen i a-kassesystemet. Folkpartiet och Kristdemokraterna vill avskaffa värnskatten, men där sviker Moderaterna. Förvirrande! Kristdemokraternas alkoholpolitik håller dock nere min glädje över partiets förslag.

Kristdemokraternas budgetförslag!

Centerpartiet vill vända upp och ned på hela systemet och konsekvent utgå från att makten delegeras nedifrån och upp. Kommunerna ska bli mer självständiga genom ökade skatteintäkter på statens bekostnad. Centerpartiet är ännu bättre än Kristdemokraterna på att sänka utgiftstaken och att sänka skatterna. Även då Centerpartiet kopierar Kristdemokraternas retorik om barnperspektiv och familjens självbestämmande har inte Centerpartiet några konkreta förslag för att uppnå detta. Det enda är höjda barnbidrag för barn 1-4 år och rätt till halvtidstjänstgöring. Suck! Långt borta är gamla Centerpartiets utmärkta idé om barnkonto. Att Centerpartiets förslag kommer under Kristdemokraternas beror på att Centerpartiets förslag är dåligt genomtänkta och rätt så intetsägande. Dessutom vill inte Centerpartiet avskaffa fastighetsskatten som är en omoralisk skattebas.

Centerpartiets budgetförslag!

Folkpartiet har den fördelen att de vill sänka arbetsgivaravgiften för att företag ska anställa fler. Folkpartiet har även tagit till sig kristdemokratiska förslag såsom att ge bättre möjligheter för äldre att arbeta efter 65 och ett lärlingssystem. Partiet vill även införa instegsjobb som utmanar arbetsrätten med principen: "hellre ett osäkert arbete än inget arbete alls". Folkpartiet har intagit en mycket tydlig arbetslinje där man ställer mer krav. Men då Folkpartiet är liberaler och då Folkpartiet inför valet 2002 sade tvärtom om till exempel sjukskrivningsfusket har jag svårt att ta Folkpartiet på allvar. Men det som får Folkpartiet att hamna sist på min lista är att Folkpartiet är sämst på att sänka skatterna och att partiet föreslår en jämställdhetsbonus som går ut på att uppifrån styra familjerna efter överideologernas vilja. Men egentligen kanske Folkpartiet borde upp ett steg eftersom de är det enda parti som vill krossa AMS och reformera arbetsrätten. Inte ens Moderaterna vågar yppa detta. Men vågar man lita på Folkpartiet?

Folkpartiets budgetförslag!

5. Buttiglione har yrkesförbud inom EU

Moralisterna Cecilia Malmström, Maria Carlshamre och Lena Ek har lyckats stoppa den katolska och ärliga mannen Buttiglione som anser att homosexualitet är en synd men inte ett brott. Jag kan förstå att socialliberaler inte förstår skillnaden mellan privatmoral och politik. För socialliberaler och feminister är ju allt politik!

Gunnar Hökmark har förstått problematiken och tycker att kommissionen skulle ha godkänts. I Hökmarks senaste nyhetsbrev framkommer det att väldigt få har kritiserat den tidigare kommunistiska men nu socialistiska utrikesministern i Ungern, Laszlo Kovacs, som inte tagit avstånd från Sovjetunionens inmarsch i Tjeckoslovakien 1968. Det om något borde kritiseras!

Prenumerera på Gunnar Hökmarks nyhetsbrev!

6. Äntligen en skuggregering

Jämfört med Socialdemokraternas rockaddominerade regeringsombildning är borgarnas skuggregering väldigt stark. Borgarna fördelar sina platser på fler partier än ett och har därmed inte råd att ge bort en ministerpost till två okända nickedockor och till en känd nickedocka som enbart tillsatts för att hålla Göran Persson lugn.

Men tyvärr säger detta ingenting. Centerpartiet har tillsatt den konspirationsteoretiske juristen Johan Linander som anser att det här med rättssäkerhet kan vi förhandla bort bara vi uppnår ett högre mål, dvs. jämställdhet. Men jämställdhet i Linanders version är inget annat än ofrihet och godtycke. Att tillsätta en sådan vänsterradikal inom en så viktig grupp som juridik är fasansfullt.

Peter Althin får i det perspektivet en mycket viktig roll att nyansera galenskapen. Althin skulle aldrig kompromissa med rättssäkerheten. Men å andra sidan har Althin en konstig inställning till brott och straff. Okey att Althin som advokat daltar med skitstövlar och kriminella element, men att han som politiker fortsätter i samma bana är oroväckande. Den enda i sammanhanget som man kan lita på är Beatrice Ask som länge gjort sig känd för att vilja sätta hårt mot hårt mot människor som inte kan skilja mellan ditt och mitt, människor som tror att de har rätt inskränka din frihet och hota ditt liv. Ställ krav och straffa brottslingarna ordentligt. När detta är gjort ska brottet vara försonat och glömt.

Organisationen Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) har många bra förslag på att förbättra fångvården i Sverige utan att hänge sig åt vänsterflum. Något för borgerligheten att ta tag i. Folk är trötta på otryggheten och daltandet med stenkastande idioter.

Läs mer om KRIS här!

Andra stolpskott är Anders Wijkman som är en extrem vindflöjel med slagsida åt vänster samt Jan Björklund som förvisso förespråkar en väldigt bra skolpolitik men är en av Folkpartiets värsta populister. Men som tur är finns Gunilla Carlsson som ordförande i Wijkmans grupp "Sverige i världen på 2000-talet".

Läs mer om arbetsgrupperna och dess direktiv här!

Jag hoppas att mina farhågor inte besannas utan att stolpskotten inom borgerligheten håller sig på sin plats.

7. Bröd och skådespel åt folket

Maud Olofsson lyckas ibland höja sig över genomsnittet i Sverige och sätta hårt mot socialdemokraterna. Här följer ett exempel från Centerpartiets veckobrev 38: "Regeringen med dess stödpartier utlovar bröd och skådespel åt folket för att säkra sitt maktinnehav, samtidigt som staten fortsätter låna pengar mitt inne i en högkonjunktur."

Den konservativa linjen i Centerpartiets ideologi får utlopp i detta uttalande: "Våra barn och barnbarn kommer få betala ett högt pris när den socialdemokratiska regeringen investerar miljarder för en valseger 2006."

Arbetslinjen förs fram tydligt: "Ingenting görs för att 1,1 miljoner människor som lever på bidrag ska kunna få riktiga jobb. Att kalla 20 000 nya arbetsmarknadspolitiska platser för ett reformområde är inget annat än ett dåligt skämt."

Även federalismen och kommunernas självstyre lyfts fram: "Kommuner behöver få långsiktiga och stabila spelregler där det kommunala självstyret faktiskt betyder någonting."

Och slutligen: "Sverige förtjänar en regering som tar ansvar för helheten, inte bara för nästa riksdagsval."

8. Sekterism contra borgerlighet inom KD

KDU har startat ett lovvärt projekt som handlar om att "Pensionera Persson". Dylika projekt riskerar att sjunka ned på en väldigt låg nivå där personangrepp tar över sakfrågorna, men än så länge håller sig KDU på rätt sida av gränsen.

Kolla in hemsidan Pensionera Persson nu!

Men trots det stöter KDU på motstånd då renläriga, såsom insändarskribenten i Kristdemokraten nr. 43, vill att KD ska stå upp för sin särart kristdemokrati. Okey, men varför skulle inte kristdemokratin kunna ingå i allmänborgerligheten? Vad alliansen behöver är en gemensam plattform och en vital idédebatt inom borgerligheten. Där kommer kristdemokratin att spela en viktig roll att föra debatten framåt.

En blog har startats av en falang inom Kristdemokraterna som kallar sitt projekt för syskonskap. Ett bra projekt om det inte byggde på en viss sekterism och vänsterflum. De vill gärna, precis som Centerpartiet bevisat omöjligt, vara något bortom höger och vänster. Det går inte, man måste välja sida (även om höger-vänsterskalan inte är den enda dimensionen inom politiken).

Syskonskap!

Läs om syskonskaps syn på alliansen och ordet borgerlighet!

(Samma sekteristiska debatt förs inom Centerpartiet).

Det gläder mig att konservativa personer såsom Erik Slottner och främst Andreas Olofsson sitter högt upp i KDU. Erik Slottner förespråkar en stark borgerlig linje där man slutar göra upp med maktkorrupta partiet Socialdemokraterna. Andreas Olofsson står upp för de amerikanska värdena och George Bush´ fördelar gentemot vänsterradikaler såsom Anders Wijkman. Föregående ordförande i KDU Jakob Forssmed hade sina fördelar och ser problemen med stress och extrem materialism, men han lutar alltför mycket åt flum och USA-hat.

9. KDU:s ideologiska debatt håller hög standard

Det är uppfriskande att se att det finns ungdomsförbund som kan göra tidningar som håller en hög nivå till skillnad från MUF:s (Blått) och CUF:s (Ung Center) glättiga och innehållslösa tidningar. KDU:s Ny framtid, nr.3 tar upp valet i USA och låter två sakliga debattörer plädera för de två kandidaterna samt en tredje plädera för ingen av dem. De har till och med varit så djupa att de gjort en jämförande analys av Bush respektive Kerrys politik med kristdemokratisk ideologi. Det är mer än vad Ung Center presterar göra. I Ung Center slår man bara fast i korta men onyanserade ordalag, i en förment neutral artikel, att Bush är galen.

10. Republikanska föreningen

Jag har nyligen betalat in medlemsavgift på 100 kr. till Republikanska föreningen vars syfte är att avskaffa monarkin som är en föråldrad institution med ett despotiskt och blodigt förflutet. Hur kan vi vilja hylla en sådan tradition som dessutom kostar pengar? Må vara att det är en liten bäck som rinner ned i monarkins fickor, men många bäckar små blir till slut till en stor å. Det börjar bli dags att stoppa upp alla dessa småbäckar som driver bort våra skattepengar från dit de hör hemma, dvs. till grundtrygghetens sjö.

Ett presidentval behöver inte bli så dyrt om man samkör det med riksdagsvalen. Eller varför inte strunta i presidentval och låta statsministern vara statschef? Klippa band och annat trams kan de som vill betala för det hålla på med. Varför inte privatisera kungahuset och låt de som vill betala för kungafamiljens leverne och bandklippande? Jag vill inte betala för det!

Tyvärr är det Birgitta Ohlsson som är ordförande vilket har fått mig att fundera mer än en gång på om medlemskap är det rätta. Men då föreningen är partipolitiskt obunden så kan jag väl stå ut med den paddan.

Republikanska föreningen!

11. Effektivt djurskydd

Professor Mårten Bendz föreslår att arbetet för biologisk mångfald delas mellan världens länder för att därmed sänka kostnaderna för miljöarbetet. Istället för att varje land försöker skydda utrotningshotade djurarter bör varje land koncentrera sig på de djurarter som är specifika för just det landet. Man kan säga att Mårten Bendz förespråkar ett utnyttjande av komparativa fördelar även inom miljöarbetet.

Läs mer här!

12. Keralaexemplet vederläggs av Johan Norberg

I mitt förra nyhetsbrev visade jag att America Vera-Zavals exempel på fungerande diktaturer inte stämmer överens med verkligheten. Nu har även Johan Norberg tagit upp detta i en artikel.

Om Kerala!

Om Kerala och Hayeks skarpa resonemang om kommunismens sanna natur!

13. Vänstervridningen i svensk samhällsdebatt

Johan Norberg har verkligen skärpt till sig och börjat göra väldigt stor nytta i samhällsdebatten. Först attackerade han svenska bibliotek för att de främst köper in vänsterinriktad litteratur.

Om det kan du läsa här!

För det fick han kritik för att han jämfört sig själv med storstjärnan Naomi Klein. Ursula Berge från vänstersmedjan Agora föreslog då andra böcker som urval i en undersökning. Detta urval förvärrade vänstervridningen i Sverige än mer.

Läs mer här!

Sedan har Johan Norberg undersökt medias rapportering om USA-valet där svenska media agerar som John Kerrys kampanjstab. Cecilia Uddén på P1 blev avstängd för att hon var ärlig i en debatt med Johan Norberg och gjorde klart att P1 inte behöver vara objektiv i ett val som inte är svenskt. Media tar inte fram båda sidor i Irak eller på andra ställen, varför skulle man göra det i USA? För det första är USA en demokrati vilket verkar vara väldigt svårt för etablissemanget i Sverige att fatta. För det andra blir inte nyhetsrapporteringen bättre bara för att media inte bara vinklar rapporteringen om USA utan även om Irak. Två fel är inte bättre än ett! För det tredje har valet i USA en väldigt stor påverkan på oss i Sverige. Därför är det viktigt med en objektiv bevakning. Statsägda media vill inte att någon journalist talar om att de är nakna och subjektiva, nej de vill, precis som Fox-news, fortsätta påstå att de är neutrala. Då är det bättre att som Uddén redovisa sin politiska position och sedan rapportera så neutralt hon bara kan.

Läs om detta här!
och här!
och här!

Nu väntar jag bara på att feministprogrammet "Gender" ska läggas ned. Det programmet utgår ju från att feminism är nödvändigt och självklart. Uddén tycker att det är självklart att rösta på Kerry. Det fick hon inte tycka. Nå, dra då konsekvenserna av P1:s nya policy. Eller är det enbart intressant när någon påtalar bristerna?

14. Gunilla Carlsson (m) pläderar för Bush

Gunilla Carlsson påtalar Bush´ fördelar inom utrikes- och säkerhetspolitik samt frihandel. Hon betonar också att den amerikanska arbetsmarknaden är mer dynamisk och är mycket bättre på att skapa sysselsättning än de europeiska. Gunilla Carlssons aktier har återigen stigit efter den mediokra insatsen i eurovalet.

Läs Gunilla Carlssons välskrivna artikel här!

På tisdag startar det!

15. Fox-news mer "objektiva" än CBS och andra kanaler

CMPA har i två undersökningar visat, till skillnad från den undersökning som togs upp i Dokument utifrån (Nyhetsbrev 31), att Fox-news är mindre positiva till Bush än vad ABC, NBC och CBS är positiva till Kerry. Men vad säger det? Mer än att nyhetsrapporteringen världen över är värre än vad jag tidigare trott.

Besök CMPA:s hemsida!

Läs om undersökningen från juni till september 2004!

Läs om undersökningen från September till oktober 2004!

Även här demonstrerar Johan Norberg sina fördelar genom en större nyansering än Dick Erixon.

16. Ideella vårdgivare - Famna

Inte ens Socialdemokraterna är emot ideella vårdgivare längre. Det Socialdemokraterna, tyvärr, vill stoppa är privata vinstintressen. Men även om Socialdemokraterna inte vill konfrontera de ideella vårdgivarna direkt har Socialdemokraterna enbart landstingen för ögonen. I Avesta försöker man finna en ny organisering av lasarettet utanför landstinget, men Socialdemokraterna säger nej. Förhoppningsvis kan den nybildade organisationen Farma bli en aktör att räkna med. Det vore bra om vi tillät öka de religiösa samfundens ideella arbeten igen såsom Bush har låtit samfunden göra i USA.

Läs om Farma här!

17. Vänsterpartiet gräver sin egen grav

Antifeministiska samfundets ordförande David Mohsen har skrivit en utmärkt bra artikel i Norrköpingstidningar som handlar om Vänsterpartiets idéer om mansskatt. Män påstås slå kvinnor och därför måste män betala mer i skatt (vilket de redan gör).

Mohsen frågar sig också om män ska få skatteavdrag då det är fler män än kvinnor som blir offer för våldsbrott. Med kollektivistiskt tänkande så är ju detta förslag mycket logiskt.

Läs David Mohsens artikel!

En annan antifeminist som visat sig i media, som jag tidigare glömt att nämna, är Kalle Strokirk som debatterade mansskatt, skuld och ansvar för kvinnovåldet med Jämos Claes Borgström och självhataren Stefan Mendel-Elk.

/Fredrik Runebert





|Hem| |Vem är Runebert?| |Nyhetsbrevsarkiv| |Analys av Centerpartiet| |Egna litterära alster| |Litteraturanalys| |Favoritlänkar| |Läsarundersökning|