HemVem är Runebert?NyhetsbrevsarkivAnalys av CenterpartietEgna litterära alsterLitteraturanalysFavoritlänkarLäsarundersökninge-mail me

Granskning av politiker och debatten om den globala uppvärmningen!
 

2006-11-15

1. Talskrivarna – Skolavslutningstal
2. Contra – Centerpartiet vågar utmana arbetsrätten
3. Människans påverkan är inte den enda drivkraften bakom en varmare värld
4. Politisk såpopera i Dalarna
5. Centerpartiets historia som högerparti
6. Granskning av riksdagsledamöter – Fredrick Federley (c)
7. Granskning av riksdagsledamöter – Ulf Berg (m)
8. Granskning av riksdagsledamöter – Kurt Kvarnström (s)
9. Granskning av riksdagsledamöter – Johan Linander (c)
10. Granskning av riksdagsledamöter – Annika Qarlsson (c)
11. Hur ska Sverigedemokraterna bemötas?
12. Aktiespararna och genus
13. Nytt på feministfronten

1. Talskrivarna – Skolavslutningstal

Jag har startat en ny specialtalsida där man kan beställa skolavslutningstal.

Nya tal sedan senast:

Invigning av en ny fabrik eller en ny maskin.

En stolt far håller ett tal för sin son som gifter sig.

2. Contra – Centerpartiet vågar utmana arbetsrätten

Min senaste publicering i Contra handlar om Centerpartiets nya högerprofil inom arbetsmarknadspolitiken.

Läs om innehållet i Contra nr. 5.

3. Människans påverkan är inte den enda drivkraften bakom en varmare värld

Nu när frågan om människans ansvar för den globala uppvärmningen och vad uppvärmningen kommer att leda till återigen är aktuell och paniken är här vill jag hjälpa läsaren att orientera sig bland alla grynnor. Jag är själv inte säker på vem som har rätt utan jag efterfrågar mer fakta istället för att skrika rakt ut att jordens undergång är här. Igen!

New York Times har en informativ och nyanserad artikel om den globala uppvärmningen som visar att vetenskapen inte självklart stöder tesen om att det är människans fel.

I ett pressmeddelande från Stockholms universitet framgår det att cirkulationen i havet historiskt har påverkat klimatet.

Data visar bland annat att Antarktis blev varmare när det blev kallt i norr. Det berodde på att en stor del av det varma vattnet i söder inte beblandades med det kallare vattnet i norr på grund av förändringar i havets cirkulation.

Nu över till några personer som utgår från att människan har det största ansvaret för den globala uppvärmningen och att det kan gå riktigt illa om vi inte gör något nu.

Läs om Al Gores film ”Inconvenient truth” här.

Svenska Dagbladet skriver att USA på grund av denna film börjar tala om Al Gore som president igen.

Gore påstår att han känner till alla klimatforskare och att det råder konsensus om orsakerna till klimatförändringarna.

Detta är som sagt var skitsnack och kulturrevolution har skrivit en utvecklad förklaring på varför han har fel.

Även Sveriges Television drar sitt strå till stacken genom att sända dokumentären ”Planeten”.

”Planeten” bygger förvisso på faktauppgifter och dokumentären är intressant upplagd. Tyvärr är den onyanserad och ger enbart ena sidan möjlighet att argumentera för sin sak. Kritikerna får inte plats. Ett exempel på snedvridning är att de totalt bortser från vad ny teknologi kan åstadkomma. De ger en snedvriden bild av industrialiseringen som har gett oss det välstånd som vi har idag. Vidare har de ett för kort perspektiv när de jämför glaciärer i Europa och Asien idag och för hundra år sedan. Man måste även ta hänsyn till den senaste istiden när man talar om ett så viktigt ämne som global uppvärmning. Dessutom är dokumentären fylld av dramatisk musik samt suggestiva och monotona industriljud för att förstärka budskapet att allt går åt helvete. Början av dokumentären var mer av klassisk propaganda än en dokumentär där en speakerröst med megafonliknande bakgrundsljud för ut det senaste budskapet som är på modet. Ursäkta om jag blir något misstänksam.

Johan Norberg har skrivit om felaktigheterna i dokumentären ”Planeten”.

I dokumentären talades det om att många djur är utrotningshotade och att det är människans fel. De glömde nämna att 80 % av alla arter som uppstått har försvunnit och det kan omöjligen vara människans fel eftersom detta sträcker sig över en period på miljontals år. Naturen i sig är föränderlig och människan är en del av naturen.

Läs mer om det på Neo i artikeln ”Onaturligt är gott”. (Tyvärr finns den inte att läsa on-line).

Men självklart fanns det inslag i dokumentären såsom problem med överfiske och regnskogar som bör tas på stort allvar men dessa problem bör lösas med marknadsmekanismer och inte genom att återvända till medeltiden.

Nicholas Stern som tidigare var chefekonom på Världsbanken och nu rådgivare åt Tony Blair och Gordon Brown har eldat på uppvärmningsdebatten med sin Sternrapport.

Stern menar att det inte är kört än. Alla fall inte om företag och myndigheter och andra aktörer börjar ta problemen på allvar och gör som han säger åt dem att göra. Som ni ser kan denna rapport utnyttjas för att öka statens makt över ekonomin och företagen vilket troligen också är det bakomliggande motivet till domedagsprofetian.

I den första delen av rapporten försöker Stern beräkna kostnaden av att ingenting göra åt uppvärmningen samt vad det kommer att kosta att göra något åt det. Att inte göra någonting nu kommer att skapa en kostnad som motsvarar 5 % av BNP per år medan kostnaden för att agera nu uppgår till enbart 1 % av BNP per år. En bra ansats förvisso, men tyvärr finns det många frågetecken kring Sterns metoder. Danne Nordling och David Henderson tar upp detta i länkarna nedanför.

Den andra delen av rapporten fokuserar på vilka nationella och internationella utmaningar som väntar för att ekonomin ska kunna anpassas till ett lågkoldioxidsamhälle. Det handlar också om energieffektivitet och att informera om hur individer kan hålla nere energikonsumtionen.

Här kan du ladda ned rapporten.

Professor David King som har varit på Sverigebesök har spritt desinformationen att växthuseffekten leder till en lågkonjunktur av 1930-talsformat.

Danne Nordling påpekar att en temperaturhöjning på 1,5-2,5 grader 2050 kommer att leda till att ett stort behov av tjänster och varor uppstår för att undvika ett sämre välstånd. Det borde ju leda till en högkonjunktur och riskera en överhettning. Fast å andra sidan, måste man chockhöja skattetrycket för att finansiera byggandet av skyddsvallar mm. blir nog en depression oundviklig.

Observera dock att jag inte syftar på att välståndet blir högre av den globala uppvärmningen, utan att aktiviteten kommer att gå på högvarv, det är inte riktigt samma sak. Givetvis skulle de resurser som går åt till att investera i skyddsvallar mm. kunna investeras i något annat om vi bara hade sluppit uppvärmningen.

Danne Nordling påpekar att Sternrapporten visar att det är mer effektivt att minska avskogningen och öka nyplanteringen av skog än att minska transporterna.

Inte nog med det. Det är till och med mer effektivt än att tvinga alla bilar att gå på etanol som i sig innehåller 15 % bensin och dessutom har en högre bränsleförbrukning. Danne Nordling föreslår förbud mot etanolbilar (eller beskatta etanol lika mycket som bensin) för att därmed få in mer skattepengar som i sin tur kan skickas till utländska projekt som syftar till att minska avskogningen och öka nyplanteringen. Detta skulle ge mer miljöeffekt för pengarna. Problemet med resonemanget är dock att detta inte kan göras i evighet, vid en tidpunkt kommer det inte att finnas mer mark att plantera på. Men den här lösningen kan köpa oss mer tid till en lägre kostnad.

Dessutom sänker ett Kyotoavtal temperaturen med 0,02 grader på lång sikt. Det skulle alltså behövas tio Kyotoavtal för att få en sänkning på 0,2 grader. Hur realistiskt är det? Hur ska Sterns rapport översättas till verkligheten?

David Hendersons kritik kan läsas här.

Björn-Ola Linnér som är docent och föreståndare för Centrum för klimatpolitisk forskning vid Linköpings universitet varnar för att medias domedagsprofetior leder till att vanmakten breder ut sig.

För att ge ett lite humoristiskt perspektiv på det hela vill jag återigen hänvisa till ett avsnitt ur South Park.

Läs gärna en sammanfattning av uppvärmningsfrågan samt Kyotoavtalet på Contra.

Läs även tidigare genomgångar av uppvärmningsfrågan:

”Klimatförändring”.

”Minskad koldioxidutsläpp kräver fri forskning och inte regleringar”.

”Klimatförändringar”.

”Växthuseffekten – Uppvärmning först, sedan koldioxidökning”.

4. Politisk såpopera i Dalarna

I förra nyhetsbrevet uttryckte jag min glädje över att äntligen, efter 80 år, kommer vi att få en icke-socialistisk majoritet i Landstinget i Dalarna. Men som tredje ersättare för Centerpartiet i Avesta har jag med vikande intresse följt cirkusen som så kallade erfarna politiker har ägnat sig åt under de senaste veckorna. Glädjen fick inte vara alltför länge eftersom Dalarna fick sin egen Ny demokrati som vågmästare. Dalarnas Sjukvårdsparti fick tre mandat i landstingsfullmäktige och partiet består av fem, sex lokala partier. Partiet gick till val på att kritisera Socialdemokraternas styre, att kräva en decentraliserad sjukvård och mer privata entreprenörer inom sjukvården. Av den anledningen drog Alliansen i Dalarna den rimliga slutsatsen att ett maktskifte var det mest logiska. Men tyvärr blev en förvirrad hycklare och galning invald i fullmäktige som anser att hot, våld och förskingring är lämpliga metoder för att få sin vilja igenom. Han har flera gånger deltagit som aktiv åhörare på landstingsfullmäktigemöten och ställt kritiska frågor till Socialdemokraternas vänsterkartell. Hans namn är Ken Swedenborg.

Nu tycker ordförande i lanstingsstyrelsen tillika socialdemokraten Alf Johansson att det är lämpligt att samarbeta med denna person. Ken Swedenborg är osams med sina partikamrater och sur för att Alliansen inte ville ge honom en position som landstingsråd. Därför tycker Swedenborg att det är lämpligt att samarbeta med Socialdemokraterna trots att han gick till val på att kritisera just Socialdemokraterna och kräva mer privata alternativ i vården, mer än vad alliansen krävde. Alf Johansson går med på samarbetet för att få ha kvar en viktig prestigepost samt få arvoden. Han vill helt enkelt inte gå till arbetsförmedlingen som vi andra måste göra. Han är ju för fin för det. Därför kunde han inte heller svara ja på Alliansens inbjudan till samarbete för att få ett stabilt styre i landstinget. Då tyckte Johansson att det var patetiskt av alliansen att ändå försöka få makt.

På det sättet fick vänsterkartellen igenom sitt budgetförslag, men nu har Alf Johansson gjort en förödmjukande trevare till Alliansen. Argumentet för att få göra så är att majoriteten är för knapp, bara en person. Är inte Swedenborg på plats har inte Socialdemokraterna majoritet för sina förslag. Och detta var givetvis något nytt. Så var det inte när han först ingick avtal med Swedenborg. Jag tycker att Alliansen ska svara ja om hela alliansen får vara med. Om bara några partier i alliansen får vara med ska svaret vara nej. Vid ett ja ska inte Vänsterpartiet vara med. De är rabiata och utgår från att alla andra ska rätta sig efter dem. Jag tycker också att Alf Johansson ska bort, mannen som sätter sin egen position framför medborgarnas bästa då han försöker köpa sig makt genom att erbjuda Ken Swedenborg fina arvoden. Han är inte en seriös politiker och Socialdemokraterna får skaffa fram en ny representant som förhandlar med Alliansen.

Sedan är det en konstig inbjudan då vänsterpartisten Lars-Ove Hagberg skyller allt på Alliansen som ville ta över makten med ett enda mandat. Sedan att Alf Johansson ville ingå avtal med någon som visat sig vara helt oseriös och illojal nämner han inte överhuvudtaget. Hur kan de ta sig själva på allvar!? Det enda som är viktigt är att maktskiften aldrig ska bli verklighet. Landstinget Dalarna är i större behov av ett maktskifte än vad Sverige var före maktskiftet.

Så den som frågar sig varför det finns politikerförakt bör sluta ställa dumma frågor. Det som utspelar sig i Dalarnas landsting är bara toppen av ett isberg. Det här är politikens natur. Det viktigaste är inte argumenten, inte ens åsikterna, utan makten, prestigen och arvodena. Det gäller i både kommun, landsting och riksdag. Fast som tur är finns det några undantag och det är dem som vi medborgare ska söka upp och rösta fram. Vi måste sluta låta oss duperas av retoriska finter och luftslott. För vi får de representanter som vi förtjänar.

Du kan läsa om cirkusen i Dalademokraten.

Här kan man läsa om vad Ken Swedenborg i Folkkampanjen för sjukvård tycker.

Visst har Centerpartiet varit med i något hörn och samarbetat med centraliseringsivrarna, men nu har ju Centerpartiet klart och tydligt gått ifrån den linjen. Hur kan då Swedenborg välja vänsterblocket? Demokrati? Inte på kort sikt. Men på lång sikt kommer domen mot Swedenborg att bli hård.

5. Centerpartiets historia som högerparti

Jag har ju ett antal gånger hänvisat till Centerpartiets ideologi och historia när jag legitimerat dagens kursändring av Centerpartiet jämfört med 1990-talets vänstersväng samt mitt påstående att Centerpartiet snarare är liberalkonservativt än liberalt.

För några månader sedan fick jag en äldre upplaga av Dalabygden hemskickad tillsammans med tidningens aktuella nummer. I den finns 1946 års valprogram för dåvarande Centerpartiet Landsbygdspartiet Bondeförbundet publicerad.

Några intressanta citat ur den handlar om skattepolitiken: ”Skattebördan är så tyngande, att en effektiv skattesänkning måste äga rum.”

Det här med skattesänkningar är alltså inget nytt inom Centerpartiet.

Angående statens ekonomi: ”Statsverkets stora utgifter och statsskuldens starka ökning nödvändiggöra en rationell hushållning med allmänna medel.”

Centerpartiet pläderade alltså för en budgetkonservativ linje där utgifterna ska hållas i schack.

Denna syn kombineras med eget ansvar inom socialförsäkringsområdet: ”Socialvården nydanas och ersättas med en brett lagd socialförsäkring, i den mån ekonomiska förutsättningar härför föreligga. Denna socialförsäkring bör ordnas under medverkan och medansvar av den enskilda medborgaren och socialvårdsavgifter härför uttagas”.

Redan här förespråkas alltså grundtrygghet och personligt ansvar utöver denna grundtrygghet.

Några konservativa värdeord förekommer här: ”Landsbygdspartiet bondeförbundet har på det bestående samhällets grundvalar fört en vidsynt framstegspolitik och sålunda knutit samman gångna släkters erfarenheter med dagens och framtidens krav.”

Familj och hem: ”Hem och familj äro av fundamental betydelse för samhällsordningen.”

Det är alltid intressant med ett historiskt perspektiv och här har jag gjort ett litet nedslag i Centerpartiets valprogram ett år efter andra världskrigets slut då början till den expansiva staten såg sitt ljus i två ”Skördetider” och ett ATP-system.

6. Granskning av riksdagsledamöter – Fredrick Federley (c)

Här kommer min första granskning av de riksdagsledamöter som jag nämnde i föregående nyhetsbrev. Låt oss börja med de goda nyheterna, dvs. Fredrick Federley.

Federley förespråkar att vi skattebetalare själva ska betala in inkomstskatter och arbetsgivaravgifter samt att momsen ska särredovisas.

Detta går stick i stäv mot den trend vi ser idag där skattemyndigheterna försöker institutionalisera ett högt skattetryck genom att dölja skatter och göra deklarationen så enkel som möjligt. Jag önskar motsatt utveckling. Hur illa jag än tycker om att deklarera anser jag att det är nödvändigt att traggla sig igenom detta varje år för att verkligen vara medveten om hur mycket vi betalar in till staten varje år. Räcker det med ett SMS kommer man inte att fundera så mycket. Det ska svida att betala skatt.

Du kan läsa Federleys ypperliga anförande (nr 130) här.

Slutet är bäst: ”Jag tror också att det finns ett initiativ i diskussionen som är viktigt. Det är att medborgarna bör känna att man faktiskt äger sin egen lön. Har man jobbat 40 timmar i veckan i fyra veckor ska man känna att det som står på utbetalningsbeskedet faktiskt är det man själv har jobbat ihop. I Sverige i dag känns det som att man har kapitulerat inför det här och att det är vi som sitter i Sveriges riksdag, kommunpolitikerna eller landstingspolitikerna som har större rätt till de förvärvade pengarna än vad den som själv har arbetat har. Då har vi ett ganska stort dilemma där äganderätten är i grunden ifrågasatt, och som innebär att det offentliga har en större rätt till förtjänsten av ett arbete än vad medborgaren själv har. Det i sin tur tror jag knappast heller leder till att medborgarna känner en större förpliktelse gentemot det offentliga. Man känner snarast en resignation och ett avståndstagande. Man har inte heller koll på hur pengarna flödar i den svenska statskassan.”

Extra fördelaktigt för en ansvarsfull regering som Alliansregeringen är att förslaget inte är budgetpåverkande.

Tillsammans med Annie Johansson har han lämnat in en motion om marknadshyror.

Hyresregleringen skapar segregering och utanförskap då det blir svårare att få tag på ett vitt hyreskontrakt. Det blir dessutom dyrare i förorterna jämfört med centrum när hyrorna regleras. Motionärerna skriver helt riktigt att vänsterdebattörer anser att det är en rättighet att få bo i Stockholms centrum. Om man inte inser problemet med positiva rättigheter när det skrivs ut på det här sättet kommer man aldrig att inse problemet.

Det här trodde jag aldrig att jag skulle få läsa i en riksdagsmotion: ”Rättvisa kan aldrig innebära att staten åtar sig att reglera lika omöjlighet till alla. Däremot kan staten garantera lika möjlighet. Ungefär så kan man sammanfatta den skiljelinjen i synen på reglerade kontra marknadshyror.”

Socialism i ett nötskal!

Här kan du läsa Federleys bidrag i en riksdagsdebatt i ämnet.

Dessa två motionärer har också lämnat in en motion om platt skatt.

De vill avskaffa statsskatten och värnskatten för att därefter införa en riktpunkt för den kommunala inkomstskatten. De pläderar också för institutionell konkurrens vilket kommer att leda till en lägre skattenivå.

De vill också avskaffa kårobligatoriet.

Dessa motioner gör det helt klart att jag stödde rätt politiker inför valet.

Sedan har han tyvärr skrivit under en motion om queertrams tillsammans med representanter från andra partier.

Det handlar om att lika värde måste betyda att alla relationer ryms inom äktenskapsbegreppet. Visst kan jag godkänna borgerlig vigsel av homosexuella, men att påtvinga kyrkosamfund är helt fel. Jag är också trött på icke-frågor såsom ändring av namnlagen så att folk kan heta vad som helst.

Fredrick Federley och Annie Johansson vill också ha gratis abort för kvinnor i länder där abort är olagligt.

Okey, varför stanna vid aborter? Varför inte erbjuda alla afrikanska barn med malaria gratis sjukvård i Sverige? Är de inte värda det? Eller varför inte erbjuda alla människor i hela världen gratis sjukvård i Sverige? Är inte alla människor lika mycket värda? Eller anser de att svensk sjukvård ska ta ut en avgift för hela kostnaden för aborten? Hursomhelst är det okey att tillåta aborter på utländska kvinnor i Sverige, frågan är bara vem som ska betala.

Förövrigt stöder jag svensk abortlagstiftning och jag avfärdar den amerikanska abortpraxisen.

Då känns det mer naturligt att asylsökande flyktingbarn ska ha rätt till svensk sjukvård eftersom det är svensk politik som skapar detta problem.

Ett annat minus är att Federley försvarar fildelning dvs. stölder.

Var det inte han som skrev om vikten av en stark äganderätt?

Sammantaget får dock Federley Mycket Väl Godkänt.

7. Granskning av riksdagsledamöter – Ulf Berg (m)

Det avgående kommunalrådet i Avesta kommun och den nytillträdde riksdagsledamoten Ulf Bergs första anförande handlar om polisen. Ett passande ämne då Berg själv är polis till yrket. Genom hela anförandet finner jag inga fel utan jag kan skriva under allt han säger. Han kommer verkligen till sin rätt i de här frågorna. Han vill ha fler poliser och en bättre närvaro för att minska krogbråk mm. Han vågar till och med hänvisa till New york-modellen.

Läs anförandet här.

Men räcker verkligen ökade anslag på 875 miljoner 2007 och 495 miljoner 2008 till polisen?

I en motion tar han tillsammans med moderaten Rolf Gunnarsson upp den viktiga centerfrågan om strandskyddet.

Självklart fungerar det inte att ha samma strandskyddsregler för storstäder, skärgård och glesbygd.

Tänk på att det är moderater som skriver det här: ”För detta krävs ett mer decentraliserat anpassat beslutsfattande som ger möjlighet till nybyggnation i attraktiva strandnära områden vilket på sikt underlättar rekrytering till företag i glesbygden.”

Han vill också decentralisera besluten om viltvård och skyddsjakt på rovdjur.

Vidare vill han satsa på turismen så att ”hela landet ska leva”.

Skulle vara intressant att låta någon läsa dessa motioner utan att avslöja vilket parti som står bakom dem. Vad skulle du gissa på?

Jag kanske får ta tillbaka mitt tidigare omdöme och tacka honom för ett väl utfört arbete.

Förvisso ger Ulf Berg ett arrogant intryck i Avesta Tidning 15/11 då han påstår att det är meningslöst att skriva motioner eftersom 98 % av dem avslås, det är bara ett spel för gallerierna. Okey, men vad är då inte riksdagen? Det är ju ett transportkompani för regeringen. Och vad kan en enskild riksdagsledamot göra överhuvudtaget för att påverka? Vem bryr sig om vad Ulf Berg säger i en riksdagsdebatt om polisen? Varför är Ulf Berg riksdagsledamot om det bara är ett spel? Är det för arvodet och prestigen? För den som tar demokrati på allvar är det viktigt att kunna värdera en enskild ledamot. Var står han eller hon i olika frågor? Motioner är ett sätt att visa var ledamoten står? Jag anser mig ha rätt att få veta det. Är det för mycket begärt?

Men sammantaget får Ulf Berg Väl Godkänt i början av sin riksdagsperiod.

8. Granskning av riksdagsledamöter – Kurt Kvarnström (s)

Kurt Kvarnström föreslår att avsteget från LAS där småföretag med färre än tio anställda har rätt att göra två undantag från turordningsreglerna ska tas bort.

Hur detta sedan kommer att påverka sysselsättningen och arbetslösheten (jag menar äkta arbetslöshet) struntar Kvarnström i. Det är tydligt att han inte har dragit några slutsatser av partiets valnederlag. Svenska medborgare vill bekämpa utanförskapet och skapa arbeten, inte administrera arbetslöshet och höja trösklarna till arbetsmarknaden än mer.

Här kan ni läsa om de positiva effekterna av det undantag som de borgerliga partierna och Miljöpartiet röstade igenom 2000.

För säkerhets skull lämnar han in ännu en motion tillsammans med Anneli Särnblad med exakt samma krav ifall den första motionen skriven tillsammans med Marita Ulvskog skulle försvinna.

Eller är det så att vår Socialdemokratiske vän försöker blåsa upp siffran över antalet motioner som han skrivit för att garantera att han återigen inte blir utsedd till riksdagens lataste riksdagsledamot i Dalarna som han blev föregående mandatperiod.

Här avslöjas Kvarnströms egentliga syn på småföretagen: ”Genom denna ändring förstärkte det borgerliga blocket tillsammans med Miljöpartiet arbetsgivarnas ställning på bekostnad av de anställdas trygghet på de minsta arbetsplatserna. Anställda vid de minsta arbetsplatserna var redan innan denna förändring mer utsatta, sett till bl a förekomst av tidsbegränsade anställningar.”

Läs igenom det här fler gånger och fundera på vad Kvarnströms premisser är. Tror du verkligen att Kvarnström vill förbättra klimatet för småföretagare?

Kurt Kvarnström vill att företagshälsovården ska bli obligatorisk.

Kvarnström påpekar att de anställda egentligen är adopterade: ”Idag säger arbetsmiljölagen att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetaren inte utsätts för ohälsa och olycksfall.”

Kvarnström vill att företagshälsovård ska vara en rättighet. Frågan är dock om inte företagen ska få lite befogenheter när de faktiskt adopterar människor och ska ta kostnaden för deras sjukfrånvaro. Borde inte företagen få befogenheter att tvinga sina anställda att träna och leva sunt när det är företagen som ska betala? De borde få bestämma så mycket som deras andel av utgiften som de står för.

Kurt Kvarnström är med på att utreda möjligheten för tamdjursägare att freda tamdjur även utanför inhägnad genom att ändra paragraf 28 i jaktlagen.

Han har också skrivit några andra motioner som inte sticker ut särskilt mycket eller som till stora delar påminner om det jag redan har tagit upp här.

Med tanke på att Kurt Kvarnström bara föreslår återställare eller ännu mer trygghet till de som redan har jobb och då Kvarnström inte lägger fram ett enda förslag på hur arbetslösheten ska minskas får Kvarnström Icke Godkänt!

9. Granskning av riksdagsledamöter – Johan Linander (c)

Johan Linander har skrivit många intetsägande och ganska tråkiga motioner om att ändra namnlagen, byte av nationaldag, HBT-kultur på moderna museet och andra HBT-relaterade flumfrågor samt regionalisering av SVT. Det är också tydligt att Linander fortsätter sin vana att föreslå statliga informationskampanjer om ditten och datten. Tidigare ville han informera svenskar om att det är fel att våldta, för det förstår vi inte själva, och nu vill han informera om att det är farligt att ha sex utan preventivmedel, för statistiken visar att många människor är obildbara. Förvisso stöder jag vissa av motionernas innehåll såsom byte av nationaldag men det är knappast de ödesfrågor som jag kräver att en politiker ska ta itu med.

I en motion vill Linander tillsammans med bland annat Birgitta Ohlsson (som är ett motargument i sig) att anspelningar på könsidentitet ska ingå i hets mot folkgrupp.

Det ska inte finnas något som heter hets mot folkgrupp. Kollektiva rättigheter är humbug. Rättigheter ska vara individuella. Ska inte Folkpartiet och Centerpartiet föreställa liberaler? Diskriminering ska vara olagligt punkt slut. Man ska inte räkna upp en massa grupper som man ska ge särskilt stöd till. Och allt tal om förtryck gör det hela bara löjligt.

I en annan motion föreslår Linander att patentsystemet ska demokratiseras.

Det låter till en början något oroväckande men Linanders förslag är ganska bra. Klart är att patentsystemet behöver ses över och systemet bör utsättas för större konkurrens. Ett bra förslag är att tillåta gratis registrering av patent för att sedan låta andra aktörer på marknaden utkräva en granskningsavgift om patentet är tvivelaktigt. Något som oroar mig är att Linander inte förstår själva grunden till ett patentsystem. Han nämner bara underfinansieringen av exempelvis medicinforskning samt att patentsystemet kan påverka konkurrensen på marknaden på ett negativt sätt. Allt detta stämmer, men han glömmer själva fundamentet. Patent är en moralisk rättighet till en viss innovation. Den som utvecklar något ska ha rätt att skydda sitt arbete. Det gäller även intellektuellt arbete. Invändningen att det oftast är bolag som tar patent och inte privatpersoner förändrar inte den saken. Bolagen har oftast betalat ersättning till den eller de som har utvecklat en viss produkt.

Med tanke på de intetsägande motionerna och det ypperligt dåliga förslaget att utöka omfattningen av hets mot folkgrupp till ännu en ömmande grupp får Linander knappt godkänt. Han får Godkänt -.

10. Granskning av riksdagsledamöter – Annika Qarlsson (c)

Annika Qarlsson är precis som Federley inne på könsneutral äktenskapslagstiftning. Men när man läser motionen blir man glatt överraskad: ”Vi vill att äktenskapslagstiftningen ska vara könsneutral men att svenska kyrkan och andra samfund fortfarande ska ha vigselrätt utan att staten för den skull ska bestämma vem eller vilka som samfundet ska viga. Borgerliga vigselförrättare ska däremot inte kunna neka förrättning pga. personernas kön.”

Exakt så! Sedan kan man ju fortfarande diskutera om det fortfarande ska heta samma sak. Det viktigaste är att de civilrättsligt är lika inför lagen.

Läs motionen här.

Hon kräver också obligatorisk ursprungsmärkning vilket jag också gör.

Kunden ska kunna informera sig på ett enkelt sätt om var produkten kommer ifrån och vad produkten innehåller.

Tillsammans med den kristdemokratiska feministen Désirée Pethrus Engström vill Qarlsson påbörja riktade anti-tobakskampanjer mot kvinnor som fastnat i den patriarkala vanan att röka.

HBT-frågor verkar vara en fixidé hos dagens centerpartister då även Annika Qarlsson har skrivit två motioner i ämnet.

Qarlsson föreslår ansvarsfull skuldavskrivning.

I en riksdagsdebatt om arbetslöshetsförsäkringen, arbetsmarknaden och jämställdheten håller Qarlsson en låg feministisk profil men får möjlighet att demonstrera sina tomma ord genom att tala om att feminism inte behöver vara vänster.

Både Annika Qarlsson och Johan Linander verkar ha lugnat ned sig något. Kan det vara det nya ansvaret för att den borgerliga regeringen ska kunna hålla ihop som gör det?

Med tanke på att Annika Qarlsson håller en låg feministisk profil och lägger fram vettiga förslag om könsneutral äktenskapslagstiftning samt ursprungsmärkning får Qarlsson Godkänt.

11. Hur ska Sverigedemokraterna bemötas?

Sverigedemokraterna har haft framgångar i ett antal kommunfullmäktigeval, bland annat i Avesta kommun, trots, eller kanske just därför, att de inte hade lagt fram något valprogram och lanserat någon kandidat. Oseriöst av partiet och ganska talande för de som röstar på partiet.

I några kommuner har det första kommunfullmäktigemötet utsatts för demonstrationer, hotfullt beteende och våld vilket framtvingat störningar i kollektivtrafik och ökade utgifter för polismobiliseringar. Jag antar att pöbeln, här representerat av Anti-Fascistisk Aktion och Sveriges Kommunistiska parti är stolta över sina prestationer.

Men även etablerade politiker har missat vad det här med demokrati handlar om. I Dagens Samhälle nr. 34 rapporteras det om vänsterpartisten Kerstin Andersson som har begärt att få byta plats i kommunfullmäktige på grund av att hon tvingas sitta bredvid en Sverigedemokrat med följande motivering: ”Vi har inget gemensamt”. Chefredaktören på ovan nämnda tidning träffar mitt i prick: ”En reaktion som snarare hör hemma på lågstadiet än i fullmäktige.” Exakt! Tyvärr är detta infantila beteende kännetecknande för den genomsnittliga politikern.

12. Aktiespararna och genus

Aktiespararna är en välbehövd organisation som tillvaratar småägarnas intressen gentemot stora aktieägare. Lite skämtsamt kan man säga att Aktiespararna är affärslivets svar på kommunismen. Men om vi ska vara allvarliga så har Aktiespararna inget gemensamt med marxistisk logik då Aktiespararna i regel ser till både de små och stora aktieägarnas bästa i och med att båda grupper strävar efter lönsamhet och en väl fungerande verksamhet. Motsättningar är undantag och inte regeln.

En annan liknelse som är mer verklighetsanknuten är att likna Aktiespararna vid ett fackförbund. Aktiespararna är ett fackförbund för aktiesparare. Skillnaden är dock att staten inte stiftar lagar på direkt beställning från Aktiespararna. Det finns inga motsvarigheter till LAS och MBL. (Visst finns det några spelregler som Aktiespararna har varit med att utveckla tillsammans med staten, men det är inte jämförbart med fackföreningarnas makt.) Aktiespararna tvingar inte icke-medlemmar att sälja sina aktier till ett bestämt pris. De tvingar inte ens sina egna medlemmar till någonting. De försöker bara erbjuda sina medlemmar en tjänst och ett mervärde utan tvång från staten.

Nu till saken. I en bilaga till senaste numret av Aktiespararna (nr. 11) intervjuas Aktiespararnas VD Elisabeth Tandan och Unga Aktiespararnas VD Mika Burman Götz om kvinnligt sparande. Analysen är lysande och totalt fri från konspirationsteorier. Mycket befriande läsning ända tills man kommer till det sista uttalandet från Götz, som jag kommer att återkomma till. Aktiespararna vill motivera kvinnor att börja spara mer vilket är grunden till ett liv i frihet. Utan resurser saknas alternativen helt enkelt. Men detta betyder inte att Aktiespararna kommer att nonchalera dagens medlemmar som främst är män. Det är så här marknaden fungerar, det är på lång sikt en win-win situation.

I intervjun framgår det att män är mer riskvilliga, vilket inte bör vara någon överraskning då det är fakta av gammalt datum. Men här kommer alltså ytterligare en indikation på detta. I kategorin högriskplaceringar såsom Aspiro, Morphic, Fly Me, Switchcore (själv aktieägare där), Onetwocom, Pricer, Obducat och Net Insight äger män mer än 70 % av aktierna. Som ni flesta vet går risk och avkastning hand i hand. Att äga aktier i Switchcore kan gå väldigt, väldigt bra. Man kan göra en extremt bra affär och bli rik på kuppen. Eller också kan det gå väldigt, väldigt dåligt och därmed kan man bli ruinerad på affären. Switchcore har inte gått särskilt bra, men som tur är har jag personligen bara satsat småsmulor i denna aktie. Dra nu en parallell till andra samhällsfenomen. Är det fortfarande en slump att män är överrepresenterade bland utslagna, missbrukare, bostadslösa osv? Är det fortfarande en slump att män är överrepresenterade bland toppjobben? Självklart inte, den som satsar kan vinna? Men kan också förlora!

Nu kommer dock djupdykningen. Som avslutande replik säger Götz så här: ”Jag tror att riskbenägenheten i grunden är en genusfråga. … Redan som små barn stimuleras pojkar i olika sammanhang att våga ta risker och vara modiga. Flickor, däremot, uppmuntras till att ta hand om sin omgivning och vårda sina ägodelar. De blir helt enkelt försiktigare, och det sätter sina spår också i deras sparbeteende.”

Känns det igen? Det är som en papegoja som upprepar ett och samma mantra dag ut och dag in. Genus förklarar varför skurmaskinen gick sönder… Bla,bla,bla. Observera också hur långsökt Götz resonemang är. På grund av att flickor fostras till att vårda sina ägodelar, till skillnad från pojkar som fostras till att slå sönder sin dator, tv och bandyklubba, kommer kvinnor att äga aktier i stabila företag såsom H&M och Handelsbanken (precis som jag gör). Barn är som lera, de formas helt efter föräldrarnas beteenden och attityder.

13. Nytt på feministfronten

Visst har jämställdhetspolitiken blivit bättre i och med maktskiftet. Men fortfarande ges det fåniga bidrag till meningslösa feministprojekt såsom 60 000 till Kvinnor för fred som ska dokumentera ett seminarium under rubriken: ”Feminismens syn på patriarkatets militarism, fundamentalism och miljöförstöring”. Kvinnors byggforum får 50 000 kr. för att skapa en hemsida med syftet att förbättra informationsgivningen för kvinnor i byggbranschen. Sedan får vi inte glömma 70 000 kr. till att underlätta filmbranschens letande efter kvinnliga skådespelare.

Den totala notan för jämställdhetstramset hamnar på 5,7 miljoner kronor. Tydligen har vår nye jämställdhetsminister Nyamko Sabuni glömt att dra in dem pengarna. Men hon hade ju bara tio dagar på sig, så det kan ju ursäktas av det.

Dessutom lyckades hon ju stoppa pengarna till Centrum mot rasism som bedömer det som väl investerad tid att oja sig över namn på glassar.

Dessutom läggs integrationskommittén ned och kommittén snyftar och beklagar sig på DN-debatt.

De skriver: ”Fortfarande är det ett förhärskande synsätt att "invandrarna" ska integreras med "oss svenskar".”

I rest my case!

Fortsätt så här Sabuni!

Maria Abrahamsson på Svenska Dagbladet fortsätter att granska jämställdhetshysterin även under ett borgerligt styre.

Känns mycket tryggt!

Kalle Strokirk illustrerar detta här.

Jämo fortsätter politisera och kritiserar den nya regeringen för att den består av en man mer än antalet kvinnor.

Därför är det så glädjande att regeringen vill slå ihop de olika diskrimineringsombudsmännen, dvs. lägga ned jämo.

Bo Rothstein ger inte upp i sin kamp för intellektuell hederlighet. Den här gången visar han vilken låg kvalitetsnivå genusprofessorerna ligger på i en internationell jämförelse.

Frågan är dock vad som är poängen med att sträva efter att vara bäst på könsmaktsteorier? För det är det genusvetenskap handlar om. Jag tror inte att genusvetenskap kan ge något av värde över huvudtaget. Det är lika mycket värt som marxism och postmodernt flum. Men givetvis ska det vara helt upp till universiteten att bestämma om genusinstitutioner ska finnas eller inte, men om jag fick bestämma skulle genus som mest få ingå som ett perspektiv i etablerade ämnen såsom statsvetenskap.

Men det är intressant att svenska genusvetare inte ens står sig i konkurrensen med sina egna måttstockar.

Elise Claeson har skrivit en smårolig krönika i Svenska Dagbladet om kvinnors inofficiella makt i hushållen.

Dick Erixon understryker detta och kritiserar feminismen för att de ignorerar all fakta som inte finns att tillgå i SCB.

Forskare i Kalmar har sett att arbetsgivare väljer bort arabiska namn vid anställningar. Varför är det så? Beror det enbart på fördomar eller bör även de invandrare som missköter sig ta ett ansvar? Varför ska arbetsgivarna ta onödiga risker med egna satsade pengar?

Läs om studien här.

Dick Erixon visar hur DN vilseleder läsaren genom att i rubriken skriva om diskriminering men i själva artikeln förklara att det inte behöver handla om diskriminering.

Det är nämligen så att det främst är inom städbranschen som de väljs bort på grund av att dessa grupper är överrepresenterade där. Kvoteringsivern slår tillbaka, liksom…Eller är kvotering diskriminering nu helt plötsligt?

Dessutom är det typiskt att media inte släpper fram studier som inte visar på diskriminering.

I den här studien från samma högskola visar det sig att det är språket som är den viktigaste framgångsfaktorn i sökandet efter arbete. Men vad gör man inte för att bevara myten om maktstrukturerna?

/Fredrik Runebert





|Hem| |Vem är Runebert?| |Nyhetsbrevsarkiv| |Analys av Centerpartiet| |Egna litterära alster| |Litteraturanalys| |Favoritlänkar| |Läsarundersökning|