HemVem är Runebert?NyhetsbrevsarkivAnalys av CenterpartietEgna litterära alsterLitteraturanalysFavoritlänkarLäsarundersökninge-mail me

Feministisk ideologi dämmer upp kunskapens bäck!
 

2006-03-31

1. Feministisk ideologi dämmer upp kunskapens bäck
2. Recension – Liftarens guide till galaxen
3. Länktips – Valfeber och Söderbaum
4. Franska kravmaskiner använder våld för att få rätt
5. Samtyckeskravet
6. Nytt på feministfronten
7. Socialdemokraterna har rätt om Reinfeldt
8. Kristdemokrater som vill ge religioner privilegier
9. EU-konstitutionen
10. Växthuseffekten – Uppvärmning först, sedan koldioxidökning
11. Laila Freivalds ljög om nedstängningen av SD-kuriren
12. Alf Svensson anammade Ramviksmodellen

1. Feministisk ideologi dämmer upp kunskapens bäck

Antifeministiska samfundet har publicerat en rapport som undertecknad har författat. Rapporten undersöker riksdagsledamöters kunskaper i frågor som feminister har drivit hårt.

Ni kan ladda ned rapporten här!

Du kan läsa inledningen här!

Resultatet visar på en mycket undermålig kunskapsnivå hos våra politiker. De har tydligen gått på feminismens myter om hur samhället och verkligheten ser ut. För att en politiker ska fatta ett bra beslut är det mycket viktigt att beslutsunderlaget är korrekt. Tyvärr har många politiker en mycket ovetenskaplig syn på kunskap, de menar att det inte spelar någon roll om det är 16 eller 74 kvinnor som mördas på grund av partnermisshandel. Det har ingen betydelse om löneskillnaderna mellan könen är 0,7-1,7 % eller 83 %. Det kanske inte är så konstigt att samhället ser ut som det gör när politiker är så anti-intellektuella.

Den fråga man borde ställa sig är varför man ska behöva ljuga om antalet kvinnor som dör på grund av partnermisshandel, ROKS och SKR påstår att antalet är 52 stycken per år när BRÅ redovisar 16 stycken. Räcker det inte med 16 kvinnor per år? Måste man överdriva för att uppbåda sympatier och handlingskraft hos våra politiker? Om det är på det viset blir jag mycket orolig över dagens samhälle. Då är det värre än vad jag tidigare har trott.

2. Recension – Liftarens guide till galaxen

Liftarens guide till galaxen – Douglas Adams! (Scrolla)

En mycket läsvärd science-fiction bok fylld av satir, filosofiska funderingar, äventyr, osannolika händelser och roliga formuleringar.

Utdrag ur recensionen: "Boken målar upp ett närapå anarkistiskt universum som i mångt och mycket riskerar att krackelera på grund av alla tids- och rymdresor. Därför finns det en grupp som kampanjar för "verklig tid", något som jag skulle vilja associera till den konservativa ideologins företräden."

3. Länktips – Valfeber och Söderbaum

Kjell-Olof Feldt har använt ordet valfeber för att beskriva den Socialdemokratiska valrörelsen 1988 då Socialdemokraterna målade upp ekonomin i alltför glada färger och då partiet lovade alltför mycket som inte gick att hålla. Folkpartiet har nu startat en hemsida där de hjälper regeringspartiet att konstruera valfläsk samt attackera oppositionen. Redan nu har sajten Valfeber.se lyckats pricka in tre rätt.

Mycket intressant sida att följa!

Äntligen någon som tar sig i kragen och granskar Socialdemokraternas historiska vallöften. Detta är en viktig pedagogisk sida för de som främst bestämmer sig på valdagen och som främst ser till sin egen plånbok. Låt inte partier som lovar runt och håller tunt komma undan. Det är tid nog att börja ta ansvar för sina löften. I Sverige har vi varit väldigt dåliga på uppföljning.

Den konservativa Jakob Söderbaum ställer upp i riksdagsvalet för Kristdemokraterna i Uppsala.

En ideologiskt bevandrad man som vågar stå för sina värderingar. Själv delar jag inte så många av Söderbaums åsikter, men det är inte det väsentliga.

4. Franska kravmaskiner använder våld för att få rätt

Dave Cloud skriver på Townhall.com om de franska protester som riktas mot förslaget om uppluckringen av arbetsrätten för ungdomar med syftet att skapa fler jobb.

Cloud redovisar ett av alla dåliga idéer som franska politiker har föreslagit och genomfört innan de äntligen träffade rätt.

Larry Kuddlow frågar på Townhall.com varför många fransmän hellre gör uppror än arbetar.

Absurda regleringar och planekonomiskt tänkande ligger till grunden för Frankrikes misslyckande.

Läs särskilt följande som träffar mitt i prick: "In France, you see, companies don’t grow because it’s too costly to hire while it’s against the law to fire."

The Boston Globe skriver om de reaktionära franska protesterna.(Kräver registrering, vilket är gratis).

Cal Thomas förklarar på Townhall.com vad som är Frankrikes problem – Socialistiska experiment.

Debra Saunders fastslår på Townhall.com att den politiska frågan i Frankrike inte längre handlar om att göra något åt massarbetslösheten utan om hur man ska få bort alla huliganer och parasiter från gatan.

Läs vad jag tidigare har skrivit om ungdomsavtal och ungdomsarbetslöshet.

Här kan du läsa om Centerpartiets förslag om ungdomsavtal.

Här finns lite fakta om vad de franska protesterna handlar om.

En ledare i Corren försvarar Centerpartiets förslag om ungdomsavtal.

En Socialdemokratisk ledarskribent stöder till viss del Centerpartiets förslag.

Nu har också svenskt socialistpatrask börjat använda våld och hot istället för dialog.

Men glöm inte att det är en högljudd minoritet.

I Frankrike saboterar patrasket för butiksägare.

De stjäl och slår sönder andras egendom. Är det dessa anarkister som vi i Sverige ska lyssna på? De gör tydligen allt för ta död på företagsamheten. Hela historien påminner om Ayn Rands scenarion i "Och världen skälvde".

5. Samtyckeskravet

Jag har tidigare ställt frågan "Hur ska någon kunna bevisa att samtycke har medgivits?" angående Centerpartiets förslag till samtyckeskrav till ett antal centerpartister men aldrig lyckats erhålla något svar förutom ordbajs och bortförklaringar. Ända tills jag har fått ett tillfredsställande svar på denna fråga tänker jag utgå från att Centerpartiet inte kan besvara frågan. Att de har gått ut med något som de inte till fullo kan förklara. Alternativt skiter Centerpartiet i rättssäkerheten. Jag vill helst inte tro på det sista, men det är svårt att låta bli.

Här kan du läsa om Johan Linanders svar:

Populism och hetsjakt kring Tumba-målet och Protestera mot Centerpartiets feministiska förslag.

Vänsterpartister i Centerpartiet.

Linander tycker – en centerblog.

Sexualbrottsdiskussion i riksdagen.

Dick Erixon och Johan Linander i storbråk.(Detta handlar dock om att betrakta brott mot sexköpslagen där köparen i ond tro betalar sex av en kvinna som är fast i trafficking för våldtäkt, vilket också är en oerhört sjuk lag.)

En eloge till Johan Linander.

Och här kan du läsa om CUF i Dalarnas svar:

Feminism bygger på felaktig tro.

Annika Qarlsson i Centerkvinnorna har inte behagat att svara överhuvudtaget. Här kan du läsa lite om Annika Qarlsson.(Under rubriken: "Centerpartiets stämma – Feministisk indoktrinering") och här.(Under rubriken: "Annica Qarlsson - Centerfeminismen i ett nötskal").

Nu har jag också skickat en förfrågan till Centerkvinnornas representant i Dalarna efter att i Dalabygden 17 mars ha läst att CK i Dalarna har skickat ett brev till vår justitieminister med kravet om att införa samtyckeskrav. Men vår justitieminister som inte gjort sig känd för att bry sig om människors integritet har på denna punkt satt ned foten. Nej, Socialdemokraterna är inte beredda att offra rättssäkerheten för att förbättra uppklaringsprocenten.

Här kan du läsa mitt brev till CK-representanten i Dalarna:

Hej!

Jag har nyligen läst Dalabygden och fastnat för en artikel om Centerkvinnornas distriktsstämma där ni beslutat om att skicka ett brev till Tomas Bodström angående samtyckeskrav vid våldtäktsmål. Jag hoppas att ni är införstådda med vad det är ni kräver. Jag vet att Johan Linander och Annika Qarlsson hårt har drivit detta krav och att Centerpartiet, CUF och Centerkvinnorna har skrivit in det här kravet i sina program. Jag har tidigare av dessa aktörer försökt få svar på en väsentlig fråga men misslyckats.

Min fråga är: Hur ska någon kunna bevisa att samtycke har medgivits? Det är ju vad ett samtyckeskrav handlar om. Det räcker inte med att använda våld och hot, utan det räcker med att man inte har fått ett ja. (Detta gäller delvis redan idag. Problemet är bevisningen.) Betyder det slutet för konkludent handlande, exempelvis när det är kvinnan som tar initiativ och där ingen avger ett samtycke utöver själva agerandet? Betyder det att spontaniteten och det tysta medgivandet ska förbjudas?

Jag har tidigare försökt få svar på mina frågor av bland annat Johan Linander, Annika Qarlsson och CUF i Dalarna (i dalabygden) utan att få några konkreta svar. De svar jag fått är floskler och diverse ordbajs. Jag hoppas att du som CK-representant har ett ordentligt svar att erbjuda mig. Problemet med våldtäkter är alldeles för allvarligt för att offra till populistisk retorik. Med andra ord utgår jag från att du inte är någon populist, vilket de andra tillfrågade har bevisats vara då de inte har kunnat leverera något godtagbart svar. Jag undanber mig också insinuationer om att jag inte skulle bry mig om våldtagna kvinnor, men det var väl ett onödigt tillägg i ditt fall, eller hur?

Med vänlig hälsning
Fredrik Runebert

"Hej Fredrik

Ursäkta sent svar men jag har varit ute flängt och farit hela veckan....

Bra att du engagerar dig, det behövs fler som tycker till i denna allvarliga fråga.

Det som jag tycker är avgörande och viktigt i denna fråga är att alldeles för få våldtäktsbrott blir uppklarade. Ansvaret ligger i dag för tungt på den som blivit utsatt för övergreppet. Jag tycker det är för enkelt enligt dagens lagstiftning att säga att brottsoffret var med på samlaget och sen bli friad.

Det finns en dom i Belgien (tror det var det landet) där man gått efter samtyckes kravet, det är efter den domen som Annica med flera agerat för att få till en ändring i Sverige.

Att det är ett problem vittnar många om, både de utsatta brottsoffren, poliserna som ska dokumentera, åklagarna och domarna, de uttrycker också att en skärpning behövs. Jag är ju med i polisstyrelsen här i Dalarna och vi diskuterar med jämna mellanrum olika frågor som rör våld mot kvinnor, familjevåld mm. Problemen är ofta runt bevisningen, polisen tillsätter nu en särskild familjevåldsrotel för att kunna bli bättre på dessa frågor.

Skickar över den motion som Annica Qarlsson och Roger Tiffensu skrev förra året.

Må så gott"

Med andra ord: Jag får inget svar på min fråga. Vad är det som är så svårt?

Här kan ni läsa Annika Qarlssons och Roger Tiefensees motion om samtycke.

Kan det här misstolkas? "Ord står ofta mot ord utan annan bevisning i våldtäktsmål. Ofta medger dock gärningsmannen att han haft sexuellt umgänge med offret men att offret varit med på det. Bevisning av våldtäkt är ofta en mycket svår uppgift för åklagaren vilket inte minst syns i de skrämmande låga uppklaringssiffror som redovisas, ca 5 % resulterar i fängelsedom. Idag ligger ansvaret på den som blir utsatt för övergreppet."

Mitt svar till Centerkvinnan:

Hej!

Tack för svaret. Jag erkänner problemet, men kan verkligen samtyckeskravet vara lösningen?

När det gäller att förbättra uppklaringsprocenten så måste jag ställa följande fråga: Har ni verkligen försökt med allt annat?

Låt mig ge ett exempel:

I utredningen "Våldtäkt" utförd av Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten presenteras ett antal förbättringsförslag ang. våldtäktsutredningar.

I utredningen framgår det att tillgången till målsägandebiträde inte är tillfredsställande och utredningen föreslår en mer strikt uppföljning. Andra förslag på förbättringar är att förhör ska genomföras i en större utsträckning och att förhören ska bli mer offensiva. Polisen skulle också kunna använda sig av videoupptagningar i en större utsträckning. Andra åtgärder är bättre samarbete mellan polis och åklagare och fler brottsplatsundersökningar.

Varför inte testa detta först innan man stiftar ännu fler lagar. Om jag inte har missuppfattat saken är målsägandebiträde ett lagkrav.

Men det är olyckligt om man föreslår försämrad rättssäkerhet för att förbättra uppklaringsprocenten. Innan man genomför ett samtyckeskrav måste alla frågetecken rätas ut.

Motionen besvarar tråkigt nog inte min frågeställning. Det jag kan utläsa av motionen är att bevisningen är svår och därför bör man sänka beviskraven. Är det en korrekt tolkning?

Med vänlig hälsning
Fredrik

Har skrivit om utredningen våldtäkt tidigare.

6. Nytt på feministfronten

Läs vad jag skrivit i föregående nyhetsbrev under samma rubrik.

Vi börjar med lite humor.

Den handlar om relationen mellan sex och pengar.

Tipstack Svanberg.

Jan Björklund, den eviga populisten, har för en gång skull hamnat rätt när han klart och tydligt slår fast att pojkar är förfördelade i skolan.

Äntligen vågar någon ta bladet från munnen och beskriva verkligheten som den är. Det är inte flickorna i skolan som har problem, det är pojkarna. Jan Björklund betonar skillnaderna mellan flickor och pojkar, att flickor generellt mognar tidigare än pojkar, att pojkar har svårare med självständiga arbetsuppgifter och att pojkar missgynnas av klappjakten mot katederundervisningen. Om det är nödvändigt att återinföra en flick- och pojkskola är dock inte självklart även då jag ser positivt på att äntligen få en riktig debatt i frågan. Det finns nämligen indikationer som visar på att det finns fördelar med könsseparerade skolor. Den som är intresserad av att läsa om det rekommenderas Christina Hoff Sommers "The war against boys". Det är också glädjande att kristdemokraternas Inger Davidsson ställer sig delvis positiv till Björklunds utspel.

Det har också blivit accepterat att studera frågan varför pojkar misslyckas i skolan.

Men varför studera problemet när svaret är så enkelt. Det är ju osynliga strukturer som ansvarar för dessa könsskillnader. Pojkar förtrycks systematiskt av flickor och kvinnliga lärare. Så måste det ju vara, eller hur?

Men det går ju alltid av vrida och vända på allt till sin egen fördel: "En tänkbar förklaring är att underordningen av flickorna gör att de inte inbillar sig att de ska ha något gratis. Flickor har inte samma möjlighet att föreställa sig att de inte behöver anstränga sig, säger Inga Wernersson."

Patetiskt!

Jag har tidigare tagit upp Ulf-fallet eller fallet Bo Larsson.

Här kommer en fortsättning på historien.

Polismästare Knut Dreyer i Helsingborg gömde undan dokument som skulle ha kunnat fria den incestdömde Bo Larsson tidigare än vad som nu skedde. Med det tilltaget gjorde han sig skyldig till domstolstrots. Han valde till och med att ljuga då han påstod att dokumenten inte existerade. När dokumenten sedan kom fram friades Bo Larsson av hovrätten.

Inga övergrepp hade förekommit. Flickan som falskt anklagade sin fader riskerar nu att få betala en halv miljon kronor till brottsoffermyndigheten. Polismästaren som ljög och gömde undan viktiga dokument verkar komma undan. En partisk domare och två inkompetenta polisutredare likaså.

"Exempelvis kontrollerades inte flickans skolfrånvaro, trots att hennes berättelse förutsatte att hennes pappa hållit henne hemma över 50 procent av skoldagarna under den tid övergreppen skulle ha ägt rum."

Är inte detta fundamenta i en polisutredning?

"Kort tid senare mottog vice riksåklagare Catharina Bergkvist Levin en promemoria från en åklagare som slog larm om att delar av flickans berättelse hämtats från boken "Spökflickan". Han informerade också vice riksåklagaren om Kenneth Linds suggererande terapimetoder som hade formen av polisförhör."

Catharina Bergkvist Levin fick flera nya uppgifter som hon valde att inte vidarebefordra.

Det här är en mycket tragisk historia för både Bo Larsson och dottern som uppenbarligen inte mådde bra och som givetvis inte mår bra nu heller. Hon har utnyttjats av en oseriös terapeut och har enligt mig rätt att få sympati av oss som har förståndet kvar.

Det har också blivit vanligare att anklagade män anmäler kvinnor för falsk angivelse.

Något man bör fundera över innan man klubbar igenom en lag om samtycke.

Nathanael Blake skriver om feminismen som masspsykos där feminister kräver att andra ska köpa deras påståenden med hull och hår. Om feminister säger att de är inlåsta i en manskropp kräver de att andra i omgivningen ska tvingas köpa det påståendet. Men om jag skulle säga att jag är en äggkopp inlåst i en manskropp hur skulle omgivningen då agera? Skulle jag inte bli omhändertagen av trevliga människor i vita rockar då?

Det här postmoderna flummet har satts i system inom den feministiska ideologin, oavsett val av etikett. Å ena sidan finns det inga biologiska skillnader mellan män och kvinnor, men å andra sidan är homosexualitet helt och hållet biologiskt. Målet för postmodernismen är att avskaffa allt som är normativt. Förlängningen av detta tänkande att allting är självdefinierat och saknar substans leder till att konsistens är omöjligt. Allting flyter och anything goes.

Läs mer här!

Chuck Colson skriver i artikeln "Creating men" i Townhall.com om hur en kvinna upptäcker att kvinnor förutsätter en skuld hos män.

EU ska inrätta ett Genderinstitut.

Läs det här ett antal gånger: "According to a recent commission report, women still face a 15 percent pay gap compared to men, mainly because they often take lower-paid and part-time jobs."

Studien som påtalas är följande.

Läs gärna detta flera gånger: "Women in the EU work more hours, live healthier and longer, and have a higher education level than men, yet they still earn less, a fresh study has revealed."

Feminismen sprider sig utanför Sveriges gränser: "Spain's socialist government last week announced that the gender perspective will be introduced at all high-level studies, and that fathers will have ten days of paid paternity leave."

KDU:s Charlie Weimers kommenterar det bra här.

När arbetslösheten är skyhög och kapitalet flyr Europa då väljer politikerna att fokusera på ett genderinstitut som får leka med 75 miljoner kronor.

Weimers citerar ett bloginlägg på Townhall.com som är värt att återberätta. Enligt Dan Mitchell har Europa tur om detta enbart är bortkastade pengar. I värsta fall kommer detta institut att fungera som en lobbyorganisation som kommer att tigga pengar från trendkänsliga politiker.

Carrie Lucas från "Independent Women´s Forum" skriver om hur mammakriget ska få ett fredligt slut.

Svaret är att staten ska vara neutral i valet mellan att vara hemma med sina barn och att arbeta. Borde vara självklart, men är det inte.

I föregående nyhetsbrev skrev jag om bakgrunden till den nya jämställdhetspropositionen som då var på väg. Nu har propositionen kommit ut.

(En analys av propositionen kommer i kommande nyhetsbrev.)

"Könskriget" har tydligen blivit fällt av granskningsnämnden.

Men moderaten Lena Adelsohn Liljeroth som gått vilse i kollektivismens djungel och tillika styrelsemedlem i en ROKS-förening skryter om att hon är jävig då hon både är aktiv inom ROKS och var med och fällde dokumentären "Könskriget". Det här är Sverige i ett nötskal och tyvärr blir det inte bättre när socialmoderaterna tar över makten. Med andra ord behöver man inte bry sig om prickningen av könskriget.

I en första granskning friades programmet.

Men i en andra granskning kom de fram till motsatsen. Det är den andra delen av könskriget som är friat och den första delen som är fälld. Smart arbetsordning!

Observera att nämndledamoten Annika Åhnberg, för att ursäkta fällningen, påstår att Ireen von Wachenfeldt uttalade sig som privatperson och inte som representant för ROKS. Hur j-vla långsökt får det bli? Hon blev intervjuad som ROKS-representant, då hon faktiskt var ordförande i organisationen och i andra sammanhang brukar man dra slutsatsen att ordförande är den som för organisationens talan, och då kan man inte tolka det på Åhnbergs sätt. Dessutom kan inte nämndledamöterna komma överens om varför programmet har fällts. Nog borde man väl kunna begära att de har koll på sina egna beslut? Patetiskt låg nivå!

Evin Rubar och Johan Brånstad har anmält granskningsnämnden inför JO. Vilken cirkus!

Evin Rubar och Johan Brånstad kritiserar också granskningsnämnden för att den ändrar reglerna när det passar.

I Tjeckien, som ligger väldigt centralt i Europa, har traffickingen ökat.

Men det är inte den trafficking som du tänker på: "Human trafficking for sexual exploitation is on decline while trafficking in people for labour exploitation is growing."

På ren svenska, trafficking som egentligen handlar om sexuellt slaveri är på nedgång i Tjeckoslovakien, men trafficking som egentligen handlar om arbetsslaveri är på uppgång. Frågan är dock hur man i statistiken skiljer på de som frivilligt arbetar för en lägre lön än andra, men högre än i hemlandet, och de som luras och tvingas att utföra arbeten med sämre betalt än avtalat. Enbart det ena är slaveri.

Ännu en feministmyt är avslöjad!

I föregående nyhetsbrev skrev jag om Bo Rothsteins granskning av universitetsvärlden.

Här skriver Eva-May Melander i Captus om att Eva Lundgren-fallet visar att det i Sverige är så gott som omöjligt att bli fälld för fusk.

Hon anser också att regeringen bör reflektera över om det är så klokt att bygga sin ideologi om könsmaktsordningen på Eva Lundgrens dubiösa forskning.

7. Socialdemokraterna har rätt om Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt har återigen bekräftat min tes om att han är en kall, cynisk, principlös, machiavellisk maktmänniska som inte drar sig för någonting för att erhålla makten. Läs mer om detta i föregående nyhetsbrev.

Nu har han gått över gränsen och även väckt upp slumrande moderater ur sin "framgångssömn".

Han har smutskastat sin egen far Bruno Reinfeldt som är affärsman och kommunpolitiker i Täby. Fredrik Reinfeldt menar att han är förvirrad och otillräknelig.

Ulf Kristofferson som jobbar på tv4 och som har skrivit boken om Fredrik Reinfeldt och de nya moderaterna menar att det även finns politiska motiv bakom Fredrik Reinfeldts ord om sin far.

Bruno Reinfeldt är exempelvis kritisk mot kursändringen av Moderaterna och dessutom varit kritisk mot vissa delar av den politik som förs i Täby kommun där Filippa Reinfeldt, Fredriks fru, är en ledande politiker.

Charlataner kommer alltid att avslöjas förr eller senare.

Ett utdrag ur boken.

Fredrik Reinfeldt försöker, via sin presschef, att slingra sig och snärja Kristofferson.

Socialdemokraternas nidbilder av Reinfeldt som ulv i fårakläder stämmer. Tyvärr!

Sedan blir det inte bättre av att Socialmoderaterna attackerar Kristdemokraterna för att de vill avskaffa fastighetsskatten, dvs. en klassisk moderatfråga.

Dick Erixon skriver om att det är nu, sex månader före valet, som Fredrik Reinfeldt börjar sättas på prov.

Och just nu verkar han inte hålla för en närgående granskning. Han verkar mer intresserad av att agera sektledare än borgerlig statsministerkandidat.

8. Kristdemokrater som vill ge religioner privilegier

Ett problem med många kristdemokrater är att den överbetonar religioner och kräver att andra människor ska rätta sig efter människors trosuppfattningar om livsandar. Ett exempel är kristdemokraten Henrik Ehrenberg som anser att muslimer ska ha rätt att bära slöja i klassrummen men förvägrar ateisten rätten att bära kepa i klassrummen. För att få rätt till huvudbonad inomhus måste man tydligen konstruera en religion. Varför ska religiösa särbehandlas positivt? Förvisso har Ehrenberg lagt till kulturella skäl också. Men vart tog individen vägen?

Läs en diskussion mellan mig och Henrik Ehrenberg här.

Förövrigt gillar jag Ehrenberg och jag anser att människor får ha vilka huvudbonader de vill inomhus, oavsett skäl. Själv kan jag tycka att det är korkat, men det är min ensak.

9. EU-konstitutionen

Polen vill ha en mindre rigid och centraliserad institution än det förslag som fransmännen och holländarna röstade ned.

Förslag finns att revidera det gamla förslaget till EU-konstitution och enbart fokusera på de första två delarna som består av EU:s kompetenskatalog och en rättighetskatalog.

Men redan här blir man misstänksam: "The remaining third part of the text, detailing the EU’s policies, should be ratified by the French and Dutch parliaments, completing the ratification of the entire constitution as it has been approved by 14 member states so far."

Den här småaktigheten från Jacques Chiracs sida exemplifierar problemet med EU idag.

Unionen som ska handla om frihandel handlar mer och mer om protektionism och småaktighet.

10. Växthuseffekten – Uppvärmning först, sedan koldioxidökning

En doktorsavhandling i Lund, skriven av Catherine Jessen, bekräftar det som jag tidigare har tagit upp på min hemsida, dvs. att uppvärmningen föregår koldioxidökningen.

Enligt studier av borrkärnor ligger fördröjningen i genomsnitt på 1 200 år under de senaste 650 000 åren. Alltså är det inte så enkelt som Kyoto-anhängarna gör det. En ny metod kan undersöka koldioxidhalten under snabba temperaturförändringar. Växter tar upp koldioxid via klyvöppningar och ju högre koldioxidhalten är desto färre är antalet klyvöppningar. Med den metoden har man uppnått en fördröjning på 80 år.

Ett förhållande som ändå talar för att vi har en ovanlig uppvärmning orsakad av mänsklig aktivitet är att vi har en extremt hög halt koldioxid i atmosfären som inte liknar andra mellanisperioder. Catherine Jessen kan också konstatera att koldioxidhalten varierar med solaktiviteten. Orsaken till detta är okänt.

Läs tidigare resonemang om den globala uppvärmningen:

Klimatkatastrofen inställd.

Ny teknologi och marknadskrafter kan lösa den eventuella växthuseffekten.

Kyotoavtalet kostar bara pengar och ger inga effekter.

Uppvärmningen föregår koldioxidökningen.

I kampen mot den eventuellt farliga uppvärmningen finns det också alternativ till en destruktiv och frihetsfientlig flygskatt.

Luftmotståndet påverkar bränsleförbrukningen. Om det går att minska luftmotståndet skulle man kunna sänka bränsleförbrukningen avsevärt och därmed förbättra miljön. En metod är att konstruera små regelbunda ojämnheter på flygplansvingar. Forskning som syftar till miljöförbättringar har alltså förekommit utan att resenärer har bestraffats med en flygskatt.

11. Laila Freivalds ljög om nedstängningen av SD-kuriren

"JK utreder stängningen av SD-kurirens sajt".

Laila Freivalds visste mer om detta än vad hon tidigare har påstått.

De borgerliga partiledarna kräver Freivalds avgång.

Laila Freivalds påstår att hon blev pressad och chockad av journalisternas frågor. Maud Olofsson avfärdar det med att Freivalds faktiskt är en rutinerad politiker. Olofsson ger förövrigt en bra uppbening av själva sakfrågan.

Henrik Brors slår fast att det finns en gräns för tjänstemännens lojalitet.

Observera hur Laila Freivalds försöker slingra sig.

En mer inkompetent utrikesminister får man leta efter! Och nu är hon borta och äntligen ersatt av någon som är kompetent på området – Jan Eliasson. Det var på tiden.

12. Alf Svensson anammade Ramviksmodellen

Alf Svensson sade följande i en riksdagsdebatt år 2000: "Jag har under senare tid gång på gång kommit på mig med att läsa de där raderna i Fälldins memoarer och där ta till mig det som kallas Ramviksmodellen. När experter föredrog ärenden på Statsrådsberedningen brukade Fälldin fråga hur den föreslagna åtgärden skulle komma att påverka enskilda individer, enskilda familjer, småföretagare hemma i Fälldins hemby Ramvik. Den här metoden att bryta ned makroperspektivet till ett mikroperspektiv har ju sedan blivit kallad Ramviksmodellen."

Läs mer här!

Norrteljetidningen tar upp Maud Olofssons högforsprincip.

Man kan även kalla det köksbordsdemokrati. Kärt barn har många namn.

I Norrteljetidningens ledare står: "Maud Olofsson lanserar också sin egna politiska filosofi, "Högforsprincipen". I Fälldinsk anda vill hon ständigt pröva hur olika förslag slår i människors vardag, i hennes fall med utgångspunkt från den egna byn Högfors i Västerbotten men självklart med öppenhet för de villkor och förhållanden som råder för andra människor, på andra platser i Sverige."

/Fredrik Runebert

|Hem| |Vem är Runebert?| |Nyhetsbrevsarkiv| |Analys av Centerpartiet| |Egna litterära alster| |Litteraturanalys| |Favoritlänkar| |Läsarundersökning|